Πολ Τόμσεν: Δεν είναι καλά τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας

Πολ Τόμσεν: Δεν είναι καλά τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας
Με επίκεντρο την Ελλάδα συνεδρίασε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Πολ Τόμσεν να μην δίνει σαφή εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, ο κ. Τόμσεν αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι τα γενικότερα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλά αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες κι αυτό γιατί, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει ακόμη την πρόσβαση στα στοιχεία αυτά. Ο κ. Τόσμεν δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ύψος του δημοσιονομικού κενού, ούτε τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι η μέθοδος που έχει επιλεγεί, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δεν λειτουργεί, υπάρχουν κενά και δεν "βλέπει" πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθούν χρήματα από το Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα κρατηθεί ζωντανή μόνο αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν μέχρι τις 24 Απριλίου να τη στηρίξουν διευκολύνοντας τη ρευστότητά της καθώς το ΔΝΤ διατηρεί τις κόκκινες γραμμές για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση αν δεν έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Τόμσεν φέρεται να είπε ότι το Ταμείο δεν έχει πρόβλημα με τους διαφορετικούς όρους που υιοθετεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την τρόικα και το μνημόνιο. Είμαστε ανοικτοί να το ονομάσουμε ό,τι θέλουν, φέρεται να είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το MoU (Μνημόνιο) πρέπει να υπάρχει, καθώς από τη στιγμή που η Ευρώπη ζητά να ελέγχεται η υλοποίηση των μέτρων και του Προγράμματος, πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο και να είναι όλα γραπτά και υπογεγραμμένα.

Αναφερόμενος στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, ο Πολ Τόμσεν φέρεται να δήλωσε ότι ο κατάλογος καλύπτει σε γενικές γραμμές θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα και είναι αρκετός ως μια αφετηρία. Πρόσθεσε, όμως, πως πρέπει να συζητηθούν τα σοβαρά θέματα όπως περιλαμβάνονται στην επιστολή της κ. Λαγκάρντ προς τον πρόεδρο του Eurogroup και η Αθήνα να αναπτύξει τις λεπτομέρειες του προγράμματός της, κάτι για το οποίο -όπως φέρεται να είπε- έχει επιδείξει διάθεση.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου, στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ εκφράστηκαν φόβοι ότι οι προτάσεις και οι εισηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν αντίκτυπο και στα δημοσιονομικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ