Μάρδας: Κανονικά οι πληρωμές των δημοσίων οργανισμών

Μάρδας: Κανονικά οι πληρωμές των δημοσίων οργανισμών
Στη διαβεβαίωση ότι με κανέναν τρόπο δεν παρεμποδίζεται η πληρωμή των υποχρεώσεων των δημοσίων οργανισμών, με δεδομένο ότι τα κεφάλαιά τους θα είναι διαθέσιμα όποτε και όταν τα χρειαστούν, έχοντας επιπλέον καρπωθεί το όφελος από τις προτεινόμενες ελκυστικές αποδόσεις, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο κ. Μάρδας σημειώνει ότι η τοποθέτηση των κεφαλαίων των δημόσιων οργανισμών που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ σε συμβάσεις πώλησης ή αγοράς τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνο επαναγοράς έχει ως βασικό στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων.

Ο κ. Μάρδας υποστηρίζει ότι εμπλεκόμενοι φορείς δεν υποχρεούνται να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, απλώς, εάν το πράξουν θα έχουν τη διασφάλιση του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι «διασφαλίζεται ταυτόχρονα η έγκαιρη ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών των δημοσίων οργανισμών, καθώς, αφενός τα κεφάλαια των δημοσίων οργανισμών θα δύνανται να επενδύονται αποκλειστικά σε άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, αφετέρου θεσπίζεται απευθείας αξίωση κατά του Ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση που οι δημόσιοι οργανισμοί υποστούν κεφαλαιακές ζημίες λόγω της επένδυσης των κεφαλαίων τους κατά τα προαναφερόμενα».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, για τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην ερώτηση απάντησε εγγράφως και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος ενημερώνει ότι οι πληρωμές του Οργανισμού στο πλαίσιο του ΕΓΤΕ, ΕΓΤΑΑ και ΕΤΑ είναι απολύτως διασφαλισμένες και συνεχίζονται απρόσκοπτα σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πληρωμής για την ειδική ενίσχυση βάμβακος (συνδεδεμένη) 2014 και της ενιαίας ενίσχυσης 2014.

Συγκεκριμένα, πιστώθηκε το ποσό των 177.361.233 ευρώ σε 46.857 δικαιούχους για την ειδική ενίσχυση βάμβακος και το ποσό των 16.797.023 ευρώ σε 23.582 δικαιούχους για την ενιαία ενίσχυση. Επιπλέον, θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου, πληρωμές εκκρεμοτήτων άμεσων ενισχύσεων ετών 2010 και 2011 καθώς και οι πληρωμές για τα προγράμματα σηροτροφίας και μελισσοκομίας.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα πραγματοποιηθούν η επόμενη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2014, οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης ελαιολάδου, σκληρού σίτου και βόειου κρέατος για τις ορεινές μειονεκτικές περιοχές και η πληρωμή των εκκρεμοτήτων της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος 2014.

Την ίδια χρονική περίοδο θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα ποσά για τα καθεστώτα ενίσχυσης στα μικρά νησιά Αιγαίου, δηλαδή στους παραδοσιακούς ελαιώνες, δαμάσκηνα Σκοπέλου, φασόλια και βρώσιμο λαθούρι, γεώμηλα, τοματάκι Σαντορίνης, αγκινάρα Τήνου και εσπεριδοειδή. Για την πληρωμή των καθεστώτων ενίσχυσης στα μικρά νησιά Αιγαίου αναμένεται η έκδοση ΚΥΑ, καθώς έχουν τροποποιηθεί τα ποσά ανά καθεστώς, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα, όπως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, μέχρι το τέλος Μαϊου, θα πληρωθούν οι εκκρεμότητες των άμεσων ενισχύσεων 2012. Αναφορικά με το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης επισημαίνεται ότι για το έτος αιτήσεων 2014, η πληρωμή της εκκαθάρισης εκτιμάται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαϊου, ενώ οι συμπληρωματικές πληρωμές προηγούμενων ετών θα πραγματοποιηθούν αρχές Μαϊου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ