«Δύσκολη αποστολή» η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

«Δύσκολη αποστολή» η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, οι γερμανοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως μία «δύσκολη αποστολή» την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

Όπως αναφέρει το Reuters, μιλώντας στα στελέχη του κόμματός της (CDU), η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε πως «η Γερμανία είναι μία χώρα που πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος με την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας, πάντως, τη δυσκολία των συζητήσεων με τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε χωρίς περιστροφές την Αθήνα πως «κατέστρεψε το κλίμα εμπιστοσύνης που είχε οικοδομηθεί στο παρελθόν».

Η πρόσκληση έγινε αιφνιδιαστικά από την καγκελάριο Μέρκελ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Το κλίμα ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα έχει δηλητηριαστεί από τις εκατέρωθεν κατηγορίες, τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων και την επαναφορά στο τραπέζι του διαλόγου του αιτήματος για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.

Από γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους αναφέρεται ότι η επίσκεψη κατατείνει στην επιτάχυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με την καγκελάριο και στο μεθαυριανό συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών, θα εκθέσει αναλυτικά το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για έξοδο από την κρίση καθώς και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, εικάζεται ότι και οι δύο πλευρές θα καταβάλουν προσπάθειες για να κατέβουν οι τόνοι και να μπει τέλος στις λεκτικές επιθέσεις. Στόχος των επιθέσεων από μέλη της ελληνικής κυβέρνησης έγινε τις τελευταίες ημέρες κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες σε ασυνήθιστο τόνο και χωρίς περιστροφές κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «κατέστρεψε εντελώς το κλίμα εμπιστοσύνης που είχε οικοδομηθεί στο παρελθόν».

Μιλώντας αργά χθες βράδυ σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, που πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), ο Σόιμπλε χωρίς περιστροφές καταλόγισε στην κυβέρνηση Τσίπρα παραβίαση των συμφωνηθέντων και προεξόφλησε την μη υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για φορολόγηση των πλούσιων εφοπλιστών.

«Η ελληνική κυβέρνηση λέει ψέματα στον ελληνικό λαό με το αναζητά την ενοχή μόνο στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ελληνική ελίτ απέτυχε και επιπλέον η χώρα έζησε πάνω από τις δυνάμεις της» υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Όσο καιρό ο ελληνικός λαός δεν αντιλαμβάνεται τα προβλήματά του, δεν μπορεί να υπάρξουν και λύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ