Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ - Σόιμπλε λίγο πριν το Eurogroup

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ - Σόιμπλε λίγο πριν το Eurogroup
Ο επικεφαλής του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την χώρα μας, τόνισε ότι δεν υπάρχει πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα και ο χρόνος εξαντλείται.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως «αν συνεχίσουμε σε εαυτή τη διεργασία όχι», προσθέτοντας, ωστόσο, πως «χάνουμε χρόνο».

Επίσης, σε ερώτηση αν υπάρχει έτοιμη μια έκθεση σε περίπτωση Grexit, ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι τέτοιου τύπου συζητήσεις βοηθούν, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει ουσιαστικό μέλλον στην ΕΕ», αλλά πως «είναι θέμα των Ελλήνων να διασφαλίσουν το μέλλον αυτό».

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως χάνουμε χρόνο και σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup, λίγα πράγματα έχουν γίνει. Έχουμε χάσει δύο εβδομάδες. Δεν έχουμε δει πραγματική πρόοδο. Πρέπει να πάψουμε να χάνουμε χρόνο», είπε και πρόσθεσε πως σήμερα ή αύριο πρέπει να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για την Ελλάδα γιατί «έχουμε δώσει τέσσερις μήνες και ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup ανέφερε πως περιμένει τα συμπεράσματα της τρόικας, τονίζοντας παράλληλα πως «οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν αυτά τα οποία έχουν υποσχεθεί».

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο για την Ελλάδα. Δεν είναι το βασικό θέμα συζήτησης», είπε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά στα περί δημοψηφίσματος ή εκλογών, ανέφερε πως δεν θα αποφασίσει η Ευρώπη για αυτά.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει πριν το Eurogroup συνάντηση με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο τοu Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το Εurogroup αναμένεται να ξεκινήσει λίγο στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και με βάση δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποια συμφωνία για την Ελλάδα, αφού πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι που δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, ο οποίος προσπάθησε να μειώσει τις προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup, τονίζοντας ότι δεν περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ