Rheinische Post:Η Ελλάδα θα χρειαστεί 20 δις ευρώ μέχρι το καλοκαίρι

Rheinische Post:Η Ελλάδα θα χρειαστεί 20 δις ευρώ μέχρι το καλοκαίρι
Θα χρειαστεί και άλλο πακέτο στήριξης η Ελλάδα,ύψους 20 δισ ευρώ μέχρι το καλοκαίρι, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Γερμανίας, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Rheinische Post που αναμεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους μετά την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 20 δις ευρώ. "Είναι απολύτως σαφές ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα", αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια από το καλοκαίρι, ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε φέρεται να απάντησε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας "Ποτέ μη λες ποτέ".

Στη συνεδρίαση αυτή ο γερμανός υπ. Οικονομικών προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του να πουν «ναι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας, σύμφωνα με συμμετέχοντες, ότι το Grexit δεν συνιστά επιλογή. Η ίδια η Άγκελα Μέρκελ παρενέβη χθες ελάχιστα στη συζήτηση, σύμφωνα με συμμετέχοντες. Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι η Αθήνα αρχίζει να αποδέχεται την πραγματικότητα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αποστολή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Παρά τις όποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις που εκφράζονται, το "ναι" της γερμανικής βουλής στην παράταση του ελληνικού προγράμματος μεθαύριο Παρασκευή, μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Ωστόσο όπως φάνηκε από τα χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), δεν αποκλείεται να υπάρξουν έως και 60 "όχι" από βουλευτές της χριστιανικής ένωσης. Όπως αναφέρει η Rheinische Post πρόκειται κυρίως για νέους βουλευτές αλλά και βουλευτές από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών που εδώ και μέρες εκφράζουν επιφυλάξεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Σε έκτακτη συνεδρίαση της CSU ο Β. Σόιμπλε θα ενημερώσει σήμερα Τετάρτη διεξοδικά τους βουλευτές για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ενώ αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Κ.Ο. της CDU/CSU δοκιμαστική ψηφοφορία.

Στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν αποκλείεται για πρώτη φορά βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς που ανέκαθεν ψήφιζαν κατά των πακέτων διάσωσης λόγω των μέτρων λιτότητας που τα συνόδευαν, να ψηφίσουν αυτή τη φορά υπέρ, με βασικό επιχείρημα ότι λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σε σημερινό της δημοσίευμα επισημαίνει πως μια ομάδα σκληροπυρηνικών συντηρητικών στο κόμμα τωντης Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ προέτρεψε τους νομοθέτες να υιοθετήσουν σκληρή στάση για την παράταση του δανείου προς την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη ομάδα των συντηρητικών, που αποτελείται από πολιτικούς, οι οποίοι αντιτάχθηκαν σε διασώσεις σωρών κατά το παρελθόν, έχουν προειδοποιήσει δημόσια ότι υπάρχει μεγάλη επιείκεια για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με την επέκταση του δανείου μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (CDU).

"Μια απλή επέκταση του προγράμματος βοήθειας χωρίς όρους σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας θα σήμαινε ότι εν γνώσει ρίχνουμε περαιτέρω χρήματα μετά από το κακό που έγινε", προειδοποίησε ο επικεφαλής της επιτροπής των CDU, Kurt Lauk, και ο γενικός γραμματέας του, Wolfgang Steiger, σε επιστολή του προς τους νομοθέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ