Τι γίνεται με τους οφειλέτες και με τα "κόκκινα δάνεια"

Τι γίνεται με τους οφειλέτες και με τα "κόκκινα δάνεια"
Η νέα κυβέρνηση προσεγγίζει λογικά τα "κόκκινα" δάνεια κάνοντας έναν διαχωρισμό μεταξύ εκείνων των οφειλετών που κατά σύστημα είναι κακοπληρωτές και εκείνων που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους.

Πιο αναλυτικά η κυβέρνηση δεσμεύεται πως ειδικά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες θα λειτουργούν με βάση “θεμιτές εμπορικές τραπεζικές αρχές”, με δυο λόγια στη βάση των κοινών κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται πλήρως η κεφαλαιοποίησή τους.

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση δεσμεύεται πως το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων θα είναι επωφελές και για τους περισσότερο πληγέντες Έλληνες οφειλέτες, κατά τρόπο όμως τέτοιο που να μην διακινδυνεύει η θέση των τραπεζών και να μην υπάρχει “αρνητική δημοσιονομική επίπτωση”.

Συνοπτικά με τη λίστα Βαρουφάκη η Ελλάδα δεσμεύεται ότι στον τραπεζικό κλάδο θα γίνει πλήρης χρήση του ΤΧΣ για να διασφαλιστεί πλήρως, σε συνεργασία με ΕSM, ΕΚΤ και Κομισιόν, η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Την ίδια ώρα η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα λαμβάνει υπόψιν τόσο την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και την κατάσταση στην αγορά ακινήτων αλλά και τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στην ίδια λογική προβλέπεται πως θα υπάρχει συνεργασία των διοικήσεων των τραπεζών και του δικαστικού συστήματος ώστε να αποφευχθούν την επόμενη περίοδο πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με αξία χαμηλότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο που θα δημοσιοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω. Πλην της κοινωνικής παραμέτρου, αυτή η εξέλιξη στόχο έχει και την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων και την αποφυγή αύξησης του αριθμού των αστέγων!

Στον αντίποδα όμως θα υπάρξει εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού Δικαίου και διευθέτηση των υποθέσεων που εκκρεμούν για να παταχθούν τα φαινόμενα δόλιας και στρατηγικής χρεοκοπίας από τους κατά σύστημα... μπαταχτζήδες!

Διαβάστε ακόμα:Αυξάνεται ο συντελεστής του ΦΠΑ σε νησιά και τουριστικές επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ