Αύξηση 7,5% στον κύκλο εργασιών καταλυμάτων το α’ τρίμηνο – Πτώση στην εστίαση

Αύξηση 7,5% στον κύκλο εργασιών καταλυμάτων το α’ τρίμηνο – Πτώση στην εστίαση

O κύκλος εργασιών το α’ τρίμηνο 2025 ανήλθε σε 488.405 χιλ. ευρώ

Μεικτή απόδοση είχαν στον κύκλο εργασιών το α’ τρίμηνο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ανά Περιφερειακή Ενότητα της Ελλάδας, με ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον κύκλο εργασιών από Διοικητικές Πηγές, α’ τριμήνου 2025.

Ειδικότερα, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των Καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το α’ τρίμηνο 2025 ανήλθε σε 488.405 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2024, όπου είχε ανέλθει σε 454.470 χιλ. ευρώ.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των Υπηρεσιών Εστίασης, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2025 ανήλθε σε 1.843.912 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 7,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2024, όπου είχε ανέλθει σε 1.996.044 χιλ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, από την παρούσα δημοσίευση χρησιμοποιείται επικαιροποιημένο πλαίσιο προσδιορισμού των επιχειρήσεων, το οποίο προκύπτει από τη σύνδεση σε επίπεδο μικροδεδομένων διοικητικών αρχείων συναλλαγών, ετών αναφοράς 2019 έως και 2025 και του οριστικού Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων, έτους αναφοράς 2022, που παρέχει ένα τυποποιημένο σύνολο στοιχείων, εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ταξινομήσεων.

Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Καταλυμάτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2024 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2025 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2024 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (40,0%) και η μικρότερη αύξηση (7,0%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (22,0%).

Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Υπηρεσιών Εστίασης των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2024 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2025 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2024 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (36,1%) και η μικρότερη μείωση (1,7%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου (35,6%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ