Θερινό σαφάρι της ΑΑΔΕ με 42.000 ελέγχους - Απόβαση ελεγκτών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Θερινό σαφάρι της ΑΑΔΕ με 42.000 ελέγχους - Απόβαση ελεγκτών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Οι ποινές για τις παραβάσεις

Περισσότεροι από 40.000 επιτόπιοι έλεγχοι από τους Ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε τουριστικούς προορισμούς της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας έχουν προγραμματιστεί για φέτος, με στόχο τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και την απόδοση του ΦΠΑ, κυρίως από επιχειρήσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φορολογικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι φετινοί έλεγχοι είναι αναβαθμισμένοι, καθώς οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν στη διάθεσή τους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής 5.000 laptop και tablet και τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή ΕΛΕΓΧΟΣLive.

Η κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού πριν από τις ευρωεκλογές αποσκοπεί και στο να σταλεί μήνυμα στους επίδοξους φοροφυγάδες ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός όχι μόνο δεν χαλαρώνει λόγω συγκυρίας, αλλά αντίθετα ανεβάζει «στροφές» για να παταχθούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και να εισρεύσουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον εντοπισμό κρουσμάτων μη έκδοσης αποδείξεων και απόκρυψης φορολογητέας ύλης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ροπή προς τις συγκεκριμένες παραβάσεις. Ταυτόχρονα με την εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive» οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα:

  • Να ελέγχουν αν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.
  • Να τσεκάρουν με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)
  • Να διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κ.λπ.
  • Να βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.
  • Να εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κέρκυρα, Κρήτη κ.λπ.) αλλά και σε χερσαίους προορισμούς της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας.

Οι ποινές για τις παραβάσεις

Στις επιχειρήσεις που θα βρεθούν να φοροδιαφεύγουν θα μπαίνει «λουκέτο» από 2 έως και 10 ημέρες. Ιδιαίτερα τσουχτερά είναι τα πρόστιμα στις περιπτώσεις βίας από την πλευρά των επιχειρηματιών, καθώς, αν συντρέξει κίνδυνος για τη ζωή του ελεγκτή θα επιβάλλονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης έως και 3 χρόνια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ελεγκτές μπορούν να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων:

  • Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
  • Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  • Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ