Bloomberg: Γιατί οι αγορές αγάπησαν τα περιφερειακά ομόλογα της ευρωζώνης - Τι βλέπουν οι επενδυτές

Bloomberg: Γιατί οι αγορές αγάπησαν τα περιφερειακά ομόλογα της ευρωζώνης - Τι βλέπουν οι επενδυτές

Η περίπτωση των ελληνικών ομολόγων

Μια αξιοσημείωτη αντιστροφή ρόλων βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, λίγο περισσότερο από μια δεκαετία από τότε που μια σειρά δημοσιονομικών κρίσεων παραλίγο να διαλύσει το ενιαίο νόμισμα σημειώνει το Bloomberg.

Τότε ήταν οι λεγόμενες περιφερειακές χώρες της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας που είχαν προκαλέσει την οργή των επενδυτών, αφού είχαν δημιουργήσει τεράστια χρέη.

Τώρα είναι οι χώρες του πυρήνα, η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες πρέπει να δίνουν όλο και περισσότερες εξηγήσεις εν μέσω δημοσιονομικών κρίσεων και δημοσιονομικών σχεδίων που ξεπερνούν τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλο που μια επανάληψη της αναταραχής του 2012 δεν είναι στα χαρτιά, το νέο δημοσιονομικό τοπίο έχει ήδη αλλάξει τη συμπεριφορά των επενδυτών. Έχουν κλίνει προς τα περιφερειακά κρατικά ομόλογα του μπλοκ έναντι των παραδοσιακά ασφαλέστερων χρεογράφων, υπολογίζοντας σε καλύτερες αποδόσεις καθώς οι καταστάσεις αλλάζουν.

Η JPMorgan Asset Management έχει επενδύσει στο ισπανικό χρέος μαζί με τη Neuberger Berman, όπου οι διαχειριστές κεφαλαίων προτιμούν επίσης την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Η Goldman Sachs Group Inc. και η Societe Generale SA προβλέπουν ότι τμήματα της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν το επόμενο έτος.

Η αλλαγή είναι τέτοια που η Commerzbank AG υποστηρίζει ότι οι παλιές ετικέτες κουβάδων χωρών έχουν καταστεί παρωχημένες. Αυτό θα σήμαινε το τέλος όχι μόνο του "πυρήνα" και της "περιφέρειας", αλλά και του χοντροκομμένου ακρωνυμίου PIIGS, που επινοήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που άφησε ορισμένες χώρες να χρειάζονται τεράστια πακέτα διάσωσης.

Η αλλαγή αυτή έχει περάσει κάπως απαρατήρητη εν μέσω των ευρύτερων καταστροφών στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων. Καθώς μια σφοδρή πώληση σάρωσε από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα μέχρι το ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος, οι μικρότεροι εκδότες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, κέρδισαν τους ομολόγους τους, με τη διαφορά τους από τους μεγαλύτερους ομολόγους τους, όπως η Γερμανία, να μειώνεται. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας έχουν μειωθεί σχεδόν 40 μονάδες βάσης φέτος, ενώ της Ελλάδας διπλάσιες.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, έχει υποστεί μια σειρά κακών ειδήσεων. Η οικονομία της προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος και οι προοπτικές υπονομεύονται περαιτέρω από την κρίση του προϋπολογισμού.

Η γειτονική Γαλλία δέχτηκε ένα χτύπημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία της είπε να περιορίσει τις δαπάνες για να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ.

"Μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής απαισιοδοξίας προέρχεται πραγματικά από τη γερμανική οικονομία", δήλωσε ο Robert Dishner, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Neuberger Berman. "Στην πραγματικότητα οι περιφερειακές οικονομίες είναι αυτές που αντέχουν καλύτερα από τον πυρήνα".

Η θετική άποψη συνοδεύεται από αναβαθμίσεις αξιολογήσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Πορτογαλία αναβαθμίστηκε από τη Moody's Investors Service και η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P Global Ratings.

Ακόμα και η Ιταλία, το επί μακρόν πρότυπο της Ευρώπης για τα ανεύθυνα δημοσιονομικά σχέδια, αναζωογονήθηκε αυτόν τον μήνα, όταν ο οίκος Moody's απέσυρε την αρνητική προοπτική της, απομακρύνοντάς την από το χείλος της χρεοκοπίας.

"Οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν βελτιώσει σημαντικά τα δημοσιονομικά τους μεγέθη και οι θετικές προοπτικές τους έχουν αντανακλάται στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων", δήλωσε ο Sean Kou, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της SocGen. "Η αποκλίνουσα δυναμική θα πρέπει να συνεχιστεί τόσο στις αξιολογήσεις όσο και στην τιμολόγηση της αγοράς".

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που προσελκύουν τους επενδυτές στο χρέος της περιφέρειας. Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα θα στηρίξουν τα ομόλογά τους το επόμενο έτος, παράλληλα με πιο μέτρια επίπεδα καθαρών εκδόσεων.

Από τις τρεις χώρες θα προέλθουν περίπου 50 δισ. ευρώ το 2024 σε σύγκριση με σχεδόν τετραπλάσια ποσά από τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η Ισπανία πούλησε έντοκα γραμμάτια τριών και εννέα μηνών αυτό το μήνα με χαμηλότερες αποδόσεις από αυτές που πλήρωναν τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα τη στιγμή της δημοπρασίας.

Το πρόσφατο επικίνδυνο ιστορικό εξακολουθεί να αφήνει τα περιφερειακά ομόλογα στο έλεος των διακυμάνσεων της παγκόσμιας διάθεσης για ανάληψη κινδύνου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αγορά ομολόγων της οποίας έχει συμβάλει στη συγκράτηση των spreads, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα νέο στήριγμα - το Transmission Protection Instrument - για την περίπτωση που τα τρέχοντα προγράμματά της τερματιστούν.

Αλλά για τον Dishner, οποιαδήποτε πώληση θα αποτελούσε ελκυστικό σημείο εισόδου για να προσθέσει μεγαλύτερη έκθεση στις αγορές χρέους της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

"Οι ιστορικοί συσχετισμοί θα μπορούσαν να δουν τη διεύρυνση των spreads να μολύνει και άλλες αγορές", δήλωσε. "Θα το χρησιμοποιούσαμε αυτό ως ευκαιρία για να προσθέσουμε περισσότερη έκθεση σε αυτές τις χώρες όπου μας αρέσουν τα θεμελιώδη μεγέθη".

Η JPMorgan Asset Management, η οποία έχει υπερεκτιμήσει το ισπανικό δημόσιο χρέος σε όλα τα χαρτοφυλάκιά της, λέει ότι τα περιφερειακά ομόλογα κινδυνεύουν λιγότερο από μια σημαντική διεύρυνση από ό,τι παλαιότερα. Το spread της Ισπανίας έναντι της Γερμανίας έχει μειωθεί ακόμη και εν μέσω της πρόσφατης αβεβαιότητας σχετικά με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Λιτότητα

Πολλές χώρες της περιφέρειας πλήρωσαν υψηλό τίμημα για να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους θέση, επιβάλλοντας πολυετή λιτότητα που μείωσε σημαντικά τις δαπάνες για δημόσιες υπηρεσίες.

Αν και τα επιθετικά όρια δαπανών παραμένουν αμφιλεγόμενα, η προσπάθεια αυτή έφερε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα σε τροχιά για πρωτογενή πλεονάσματα το επόμενο έτος - ένα θετικό ισοζύγιο εξαιρουμένων των δαπανών για τόκους - ενώ η Γαλλία και το Βέλγιο οδεύουν προς τα μεγαλύτερα ελλείμματα.

Αλλά υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες για τους επενδυτές να αγοράσουν κρατικά ομόλογα σε χώρες όπως η Ελλάδα, λόγω του ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους εξακολουθεί να ανήκει στους επίσημους πιστωτές. Η Ελλάδα επωφελείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που χρηματοδοτεί το 76% του χρέους της, σύμφωνα με την S&P.

"Πολλές από αυτές τις χώρες μεταρρύθμισαν τη δημοσιονομική τους κατάσταση μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους σε σημείο που να μην αποδίδουν πλέον πολύ", δήλωσε η Idanna Appio, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην First Eagle Investments. "Θα μπορούσατε κάλλιστα να αποκτήσετε μόνο τη Γαλλία και να έχετε λίγο περισσότερη ρευστότητα".

Αλλά τελικά, ο συνδυασμός της επιθετικής σύσφιξης της ΕΚΤ και των διαφορετικών ευαισθησιών στον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν αλλάξει τη θεμελιώδη δυναμική σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές κρατικού χρέους, σύμφωνα με την Commerzbank. Οι συναλλαγές σχετικής αξίας έχουν επιστρέψει και το σύστημα των βαθμίδων ανά χώρα έχει καταστεί περιττό.

"Οι αγορές έχουν διασπαστεί από τους παραδοσιακούς κάδους χωρών", δήλωσε ο Michael Leister, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Commerzbank. "Τα θεμελιώδη μεγέθη δεν δικαιολογούν πλέον την καθιερωμένη από καιρό ταξινόμηση σε κατηγορίες core, semi-core και peripheral".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ