Σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη για το τελευταίο τρίμηνο του 2023

Σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη για το τελευταίο τρίμηνο του 2023

Με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, καθώς η ζήτηση στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε περαιτέρω. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του σύνθετου δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη ότι πληθαίνουν οι πιθανότητες ύφεσης στο μπλοκ.

Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι 47,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Νοέμβριο του 2020, όταν τα υγειονομικά μέτρα για την πανδημία είχαν «γονατίσει» την οικονομία. Και σε κάθε περίπτωση, κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων καταδεικνύει ύφεση.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η πτώση στον τομέα των υπηρεσιών (στις 47,8 έναντι 48,7 μονάδων), οι οποίες γενικά στηρίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Σημειώνεται ότι η χειρότερη επίδοση στον κλάδο των υπηρεσιών καταγράφηκε στη Γαλλία, ενώ ακολουθεί με μικρή διαφορά η Γερμανία και η Ιταλία.

Επίσης, περαιτέρω επιδείνωση εμφάνισε ο κλάδος της μεταποίησης, σύμφωνα με σχετική έκθεση της περασμένης εβδομάδας. Ειδικότερα, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν σημειωθεί από το 1997, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, βάσει των τελευταίων στοιχείων της Eurostat. Τώρα, οι ενδείξεις του PMI καταδεικνύουν πως η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί και το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ