Ομόλογα: Μία ανάσα από το 5% η απόδοση στις ΗΠΑ – Νέο υψηλό 16ετίας για το κόστος δανεισμού

Ομόλογα: Μία ανάσα από το 5% η απόδοση στις ΗΠΑ – Νέο υψηλό 16ετίας για το κόστος δανεισμού

Η επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών στις ΗΠΑ, εύλογα, επηρεάζει και την Ευρωζώνη

Μία ανάσα από το 5% βρίσκεται η απόδοση στα αμερικανικά 10ετή ομόλογα, με την αναταραχή στην αγορά του κρατικού χρέους να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, ενόσω οι αναλυτές προεξοφλούν τη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς τίτλου στις ΗΠΑ αναρριχάται άνω του 4,9% για πρώτη φορά από το 2007 (υψηλό 16ετίας) και βρίσκεται στο 4,983%, δηλαδή σε απόσταση – αναπνοής από το ψυχολογικό όριο του 5%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου κυμαίνεται σταθερά στο 5,22%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, ενώ το κόστος δανεισμού στην 5ετία φθάνει στο 4,937% (ένα επίπεδο το οποίο αγνοούταν από το 2007).

Η νέα ανάφλεξη στο κόστος δανεισμού (οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα των τιμών στην αγορά ομολόγων), έρχεται ως απόρροια των νέων μακροοικονομικών στοιχείων, τα οποία εντείνουν την ανησυχία για την επιτοκιακή πορεία της Federal Reserve.

Οι ενάρξεις νέων κατοικιών επιταχύνθηκαν τον Σεπτέμβριο, ενώ οι άδειες οικοδομής υποχώρησαν με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με το προβλεπόμενο. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% έναντι των εκτιμήσεων κατά 0,3%, σε μία ακόμη ένδειξη της ανθεκτικότητας της αμερικανικής οικονομίας.

Αυτή η ανθεκτικότητα, όπως είναι λογικό, αφενός συντηρεί τις πληθωριστικές πιέσεις, αφετέρου επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι τα υψηλά επιτόκια ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας, μέσω του αυξημένου κόστους χρήματος.

Εφόσον, επομένως, η Fed «βλέπει» ότι οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες δεν πλήττουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη, τότε προτιμούν να μην προχωρήσουν σε πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή σε μειώσεις επιτοκίων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αναλυτές δεν αποκλείουν η Federal Reserve είτε να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων ή να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία ανέρχονται στο 5,25% – 5,50%, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές της δεκαετίας του ‘00.

Για την επικείμενη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα. Όμως, όλα μοιάζουν ανοιχτά για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με το σενάριο της αύξησης να κερδίζει διαρκώς πόντους.

Πολλά θα εξαρτηθούν κι από την αποψινή ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης. Οι επενδυτές θα «κρέμονται» από τα χείλη του, σε μια προσπάθεια να αποκρυσταλλώσουν τις προθέσεις του κεντρικού τραπεζίτη.

«Οι αγορές περιμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα. Θα αναζητήσουν στον Πάουελ μια επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης, αλλά και μια μεγαλύτερη σαφήνεια για την άποψη της κεντρικής τράπεζας επί των τρεχουσών αλλά και των μακροπρόθεσμων οικονομικών συνθηκών» σχολιάζουν στο Bloomberg οι αναλυτές της Rand Merchant Bank.

Κι όλα αυτά, μάλιστα, ενόσω τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο του ασφαλούς επενδυτικού «καταφυγίου», τον οποίο συνήθως επιτελούν σε περιόδους γεωπολιτικών κρίσεων και αναταραχών.

«Τα ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη εξουδετερώνουν τις ανησυχίες για μια πιθανή εμβάθυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Έτσι, αντί να στρέφονται στο αμερικανικό χρέος, οι επενδυτές κατευθύνονται στον χρυσό και στο πετρέλαιο, χτίζοντας τείχος προστασίας έναντι του γεωπολιτικού κινδύνου» εξηγεί ο Μαρκ Χέφελε, αναλυτής στην UBS.

Η επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών στις ΗΠΑ, εύλογα, επηρεάζει και την Ευρωζώνη. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση στα 10ετή ομόλογα της Γερμανίας φλερτάρει εκ νέου με το 3% (υψηλό 12ετίας). Στη Γαλλία, δε, η απόδοση πρόσκαιρα ξεπέρασε την Πέμπτη ακόμη και το 3,6%.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή περιφέρεια, το κόστος δανεισμού (στα 10ετή ομόλογα) στην Ισπανία φλερτάρει με το 4,1%, στην Ιταλία ξεπερνά και πάλι το 5%, ενώ στην Πορτογαλία αγγίζει το 3,7%. Στην Ελλάδα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου βρίσκεται στο 4,40%, με τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) να καθορίζονται στις 144 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ