Βουτιά στο 2,4% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Στο 4,3% στην ευρωζώνη

Βουτιά στο 2,4% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Στο 4,3% στην ευρωζώνη

Τι δείχνουν τα τελικά στοιχεία της Eurostat

Τον τέταρτο χαμηλότερο ρυθμό πληθωρισμού καταγράφει η Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat.

Στο 4,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο (από 5,2% τον Αύγουστο), σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, ενώ στην Ελλάδα άγγιξε το 2,4% (από 3,5% τον Αύγουστο).

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ολλανδία (-0,3%), τη Δανία (0,6%) και το Βέλγιο (0,7%). Το υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (12,2%), τη Ρουμανία (9,2%) και τη Σλοβακία (9,0%).

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι ένα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε πέντε.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 4,3% τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,2% τον Αύγουστο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,9%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 4,9% τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,9% τον Αύγουστο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 10,9%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, μεγαλύτερη ώθηση στις τιμές έδωσαν οι υπηρεσίες (2,05%), η κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (1,78%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,06%). Περαιτέρω αποκλιμάκωση -0,55% κατέγραψε η ενέργεια.

Ο δομικός πληθωρισμός, ένας δείκτης ο οποίος εξαιρεί το ευμετάβλητο κόστος ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού και τον οποίο παρακολουθούν στενά οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στο 4,5% τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg ανάμεσα σε οικονομολόγους, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. Στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, πάντως, αποφασίστηκε η 10η συναπτή αύξηση στο κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης. Όπως αναφερόταν στην απόφαση, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να επιβραδύνεται, αλλά αναμένεται πάλι να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ