Τα 7 μέτρα που περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο – Αυξήσεις σε μισθούς, μειώσεις φόρων

Τα 7 μέτρα που περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο – Αυξήσεις σε μισθούς, μειώσεις φόρων

Παράταση market pass μέχρι τον Οκτώβριο - Συνολικό κόστος 385,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2023

Παράταση του market pass έως τον Οκτωβρίο, αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσιάζοντας το οικονομικό σχέδιο το οποίο και αναμένεται να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Παρουσιάζοντας τους άξονες του οικονομικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι υλοποιεί το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το market pass παρατείνεται έως τον Οκτώβριο, ενώ ανακοίνωσε οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Εξήγησε ότι με την αύξηση αυτή θα έχουν όφελος έως και έναν μισθό.

Παράλληλα ανακοίνωσε και αύξηση 30% του επιδόματος ευθύνης και ειδικά για τους ένστολους αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου.

Συγκεκριμένα, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται:

  1. Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ το μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων. Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 θα επιφέρει αλλαγές και στις θέσεις ευθύνης με αύξηση κατά 30%. Αύξηση επιδόματος παραμεθορίου στα 130 ευρώ και αύξηση οικογενειακού επιδόματος σε ένστολους κατά 15 ευρώ. Αναπροσαρμόζεται και το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ με αναδρομική ισχύ από 7 Οκτωβρίου 2022, με αύξηση δαπανών διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης
  2. Αυξάνεται κατά 20 ευρώ η οικογενειακή παροχή και αφορά το 50% των δημοσίων υπαλλήλων
  3. Αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ ευρώ. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.
  4. Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από το 2014, που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.
  5. Market Pass: Επέκταση του μέτρου για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) νώ παράλληλα θεσπίζεται η κάρτα νέων “Youth pass” για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
  6. Απαλάσσονται μόνιμα από συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων 600.000 πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ
  7. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023.

Το κόστος για τα βασικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς .

Τα κριτήρια για το market pass

Τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια για το market pass πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει όριο για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω ενώ παραμένει το όριο για τους φιλοξενούμενους.

Οι αιτήσεις πάνω στις οποίες θα εξεταστεί η παράταση του Market Pass θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν δηλαδή εισοδήματα του 2022.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν φοροτεχνικοί, λογιστές και πολίτες να κάνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εξεταστούν οι αιτήσεις. Για να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο θα θεωρήσουμε ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση για την πρώτη φάση θα θεωρήσουμε ότι την έχουν κάνει είδη. Το σύστημα θα ανοίξει για όσους δεν έκαναν την πρώτη φάση του Market Pass» εξήγησε ο κ . Θεοχάρης κάνοντας λόγο για ωφελούμενα 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη κατ’ εκτίμηση.

Για μείωση ΕΝΦΙΑ

Για τη μείωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται για καταστροφές. Θα αφορά τον ΕΝΦΙΑ των συγκεκριμένων κτισμάτων, Θα είναι αναλογική η έκπτωση για το διάστημα που έχει ασφαλιστεί το ακίνητο.

Το δημοσιονομικό κόστος είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ. Άμεσα ωφελούμενοι είναι οι ιδιοκτήτες περίπου 1,1 εκατομυρίων κατοικιών από τα 6 εκατ. που μπορεί να ασφαλιστούν.

Αυξήσεις μισθών

Το συνολικό κόστος των μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά.

Τα μέτρα προβλέπουν οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυξάνεται κατά 20 ευρώ η οικογενειακή παροχή και αφορά το 50% των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυξάνεται κατά 30% το επίδομα θέσης ευθύνης, επιπρόσθετα των άλλων αυξήσεων. Αφορά και τα επιδόματα των ενστόλων και των γιατρών του ΕΣΥ, ερευνητές. Ειδικά για τους ένστολους η αύξηση επιδόματος παραμεθορίου θα ανέρχεται στα 130 ευρώ, ενώ η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στους ένστολους θα είναι κατά 15 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ