Γρήγορη μείωση του χρέους και ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα "βλέπει" η Societe Generale

Γρήγορη μείωση του χρέους και ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα "βλέπει" η Societe Generale

Κίνδυνος από την πολιτική αβεβαιότητα

Η ελληνική οικονομία έχει υπερ-αποδώσει έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης, με το ΑΕΠ της να βρίσκεται σήμερα 6,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα, έναντι 2,5 ποσοστιαίων μονάδων για την Ευρωζώνη, διαπιστώνει η Societe Generale. Προβλέπει, μάλιστα ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή και το χρέος θα σημειώσει γρήγορη πτώση τα επόμενα χρόνια, με την Ελλάδα να αποκτά αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον ένα οίκο έως τα τέλη του έτους. Ο γαλλικός οίκος αναγνωρίζει ότι το ένα σύννεφο στον ορίζοντα είναι οι εκλογές.

Σύμφωνα με την Societe Generale, οι βασικοί λόγοι πίσω από τις υπερ-αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι:

1) η αποτελεσματική δημοσιονομική απάντηση στην πανδημία (η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη για το 2020-21, σύμφωνα με το ΔΝΤ)

2) η ανάκτηση του χαμένου εδάφους μετά τον κορωνοϊό και τα αρκετά χρόνια της κρίσης, έπειτα από τις μεταρρυθμίσεις και την ισχυρή ανάπτυξη του τουρισμού.

Η κατανάλωση και οι επενδύσεις συνέβαλαν περισσότερο στις υπερ-αποδόσεις της Ελλάδας, σημειώνεται.

Στο επόμενο διάστημα, η SocGen εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή, λόγω των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της σταθερής βελτίωσης της δυνητικής ανάπτυξης.

Το χρέος θα μειωθεί γρήγορα

Ο οίκος μιλά για εντυπωσιακές δημοσιονομικές επιδόσεις, με το χρέος να έχει πέσει, πιθανότατα, κάτω από το 180% του ΑΕΠ το 2022, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών και κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το 2020.

Σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στο πολύ ευνοϊκό snowball effect (διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια και την ανάπτυξη), κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Η SocGen προβλέπει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν χαμηλές τα επόμενα χρόνια και άρα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν επίσης χαμηλές, έως ότου το χρέος υποχωρήσει σε πιο βιώσιμα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα συνεχίσουν να αναβαθμίζουν την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα έως το τέλος του έτους από τουλάχιστον έναν οίκο. Η SocGen περιμένει την επιστροφή στο investment grade είτε στις 20 Οκτωβρίου από την S&P είτε στην 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.

Κίνδυνος από την πολιτική αβεβαιότητα

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εκλογές της 21ης Μαΐου ενέχουν πολιτική αβεβαιότητα, καθώς αναμένεται να οδηγήσουν σε μία έντονα κατακερματισμένη Βουλή.

Αριθμητικά και πολιτικά, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού (ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ) θα είναι δύσκολος. Πιο προβληματικός για τις αγορές και την ΕΕ θα είναι ένας συνασπισμός είτε ανάμεσα στην ΝΔ και την Ελληνική Λύση ή μεταξύ των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜεΡΑ25.

Οι επαναληπτικές εκλογές είναι μία σοβαρή πιθανότητα, αν και με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ και πάλι θα υπολείπεται της απόλυσης πλειοψηφίας κατά 20 έδρες. Άρα και πάλι θα χρειάζεται μια κυβέρνηση συνασπισμού, με τον κίνδυνο πολιτικής παράλυσης να παραμένει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ