Οι επιπτώσεις του ταξιδιού της Πελόσι στην Ταιβάν στην αγορά ομολόγων

Οι επιπτώσεις του ταξιδιού της Πελόσι στην Ταιβάν στην αγορά ομολόγων

Η αγορά ομολόγων κινείται αρνητικά εδώ και πολύ καιρό και έχουν περάσει περίπου τέσσερις δεκαετίες από τότε που τελείωσε η τελευταία. Και αφού οι ΗΠΑ είδαν τον πληθωρισμό να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών (από τότε που ξεκίνησε η ανοδική αγορά ομολόγων), τροφοδοτώντας στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα ξεκινούσε την πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης σε μια γενιά, φαινόταν ότι η bear market είχε επιτέλους ξεκινήσει.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την έλλειψη σαφήνειας ότι ο πληθωρισμός έχει τελειώσει. Και αυτό οδήγησε σε μια έκτακτη συνεδρίαση συναλλαγών χθες Τρίτη, καθώς επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι μπορεί να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό με την τεταμένη επίσκεψή της στην Ταϊβάν. Εκτός από τις δύο χειρότερες ημέρες του πρώτου κλεισίματος covid και τη Δευτέρα του Ιουνίου, όταν η Fed διέρρευσε την πρόθεσή της να αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της, αυτό ήταν το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος για τις αποδόσεις των 10 ετών σε πέντε χρόνια:

Πώς συνέβη αυτό; Τα τελευταία 40 χρόνια, όποτε η τάση φαινόταν να είναι έτοιμη να σπάσει, η Fed θα απαντούσε με φθηνότερα χρήματα και θα έφερνε ξανά τις αποδόσεις κάτω. Η αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην πανδημία βοήθησε τα ποσοστά να πέσουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το 2020. Με την επιστροφή του πληθωρισμού, αυτό το μοτίβο φάνηκε να έχει σπάσει, οδηγώντας στη φετινή άνοδο των αποδόσεων. Αλλά από τον Ιούνιο, ήταν σαν η αγορά να πατούσε σε καρφιά. Οι αποδόσεις των δεκαετών μειώθηκαν κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα:

Επί του παρόντος, ο δείκτης Bloomberg Global Aggregate Index, ο οποίος παρακολουθεί τις συνολικές αποδόσεις από κρατικά και εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, έχει υποχωρήσει περίπου 12% από την αρχή του έτους - μια σημαντική κίνηση για ένα περιουσιακό στοιχείο που εκτιμάται για τη σταθερότητά του. Οι ευρύτερες επιπτώσεις είναι σοβαρές, καθώς τα ομόλογα δεν έχουν διαδραματίσει τον συνήθη διαφοροποιημένο ρόλο τους σε αντίθεση με τις μετοχές, εγείροντας αμφιβολίες για την αντοχή του κλασικού «60/40». Σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg, ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 στις ΗΠΑ θα είχε χάσει 19% για το έτος μέχρι τη στροφή των ομολόγων τον Ιούνιο.

Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε αυτόν τον άξονα; Ο Ed Hyman της Evercore ISI, ο οποίος ξεκίνησε το έτος αναμένοντας ότι οι αποδόσεις των 10ετών θα φτάσουν σε ένα εύρος μεταξύ 4% και 5%, προσφέρει αυτήν την εύχρηστη λίστα ελέγχου όλων των γεγονότων των τελευταίων επτά μηνών που έδωσαν στους επενδυτές ένα κίνητρο να αγοράσουν ομόλογα για άλλη μια φορά. Βρίσκονται σε φθίνουσα τάξη σπουδαιότητας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πιο διφορούμενα για άλλες εξελίξεις, όπως,το ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, η πιθανότητα εμφάνισης οικονομικού σοκ ή κρίσης, η βουτιά στην αύξηση του Μ2, το ευρύτερο μέτρο της προσφοράς χρήματος, διάφορα σημάδια ότι ο πληθωρισμός παγώνει, αδυναμία στην αγορά κατοικίας, η οικονομία σε ύφεση, καταστροφή στην Ευρώπη, κίνδυνος στη Μέση Ανατολή και η κλιματική αλλαγή.

Σε ένα βίντεο προς τους πελάτες, ο Hyman είπε ότι στην αρχή δεν πίστευε την ιστορία του «παροδικού πληθωρισμού», γι 'αυτό προέβλεψε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων και το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 5%. Άλλοι αναλυτές δίνουν επίσης λόγους για τη συνέχιση των χαμηλότερων αποδόσεων. Η Bank of America προβλέπει ότι οι αποδόσεις των 10ετών θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στο 2% μέσα στους επόμενους έξι έως 12 μήνες, εν μέσω μιας πιο σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης. Ο υπεύθυνος στρατηγικής της τράπεζας, Bruno Braizinha, δήλωσε ότι η απόδοση του 10ετούς σε περίπου 2,6% είναι συνεπής με το εύρος εύλογης αξίας της τράπεζας από 2,35% έως 2,65%. Παραδέχτηκε, ότι η πρόσφατη στροφή στην εστίαση της αγοράς μακριά από τον πληθωρισμό και προς την επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών ανάπτυξης ώθησε τις αποδόσεις 10ετων προς το εύρος της εύλογης αξίας τους ταχύτερα από ότι είχε προβλεφθεί. Σε μεγάλο βαθμό, το εύκολο κομμάτι του ράλι έχει τελειώσει. Ένα περαιτέρω ράλι από εδω και στο εξής είναι ακόμη πιθανό, αλλά το πόσο περισσότερο εξαρτάται από μια σειρά από βασικές αρχές και πιο τεχνικούς οδηγούς.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την πιθανότητα οι επενδυτές να συνειδητοποιήσουν ότι οι μετοχές είναι πολύ ακριβές και να τις πουλήσουν για να αγοράσουν ομόλογα καθώς επικρατεί ύφεση. Ο κίνδυνος ότι η επιβράδυνση του ξετυλίγματος δεν είναι μια ομαλή προσγείωση (η τρέχουσα σιωπηρή πρόβλεψη), η οποία θα ωθούσε και πάλι την αγορά ομολόγων και την έλλειψη άλλων περιουσιακών στοιχείων καταφυγίου. Η στερλίνα και το γιεν δεν θεωρούνται ως οι ασφαλείς επαναλήψεις που ήταν, για παράδειγμα, και τα θησαυροφυλάκια προσφέρουν όλο και περισσότερο ένα μοναχικό καταφύγιο.

Όλοι αυτοί οι μακροπρόθεσμοι παράγοντες δεν θα εξαφανιστούν. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων έχει ληφθεί πολύ μακριά. Τα μακροοικονομικά στοιχεία της Τρίτης δεν έδωσαν ιδιαίτερους λόγους για την πώληση ομολόγων. Πράγματι οι αριθμοί των κενών θέσεων εργασίας έδειξαν ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνθηκε λίγο.

Πρώτον, υπήρχε το "Fedspeak". Αρκετοί διοικητές της Fed μίλησαν και όλοι πρότειναν ότι η επιφυλακτικότητα που έβαλαν οι επενδυτές στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς ήταν υπερβολικά ελπιδοφόρα. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντέϊλι, δήλωσε ότι η Fed «δεν ήταν πουθενά κοντά» στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενώ η Loretta Mester, η οποία ηγείται της Cleveland Fed, δήλωσε ότι θα χρειαζόταν «αδιάσειστες αποδείξεις» ότι ο πληθωρισμός μειώνεται πριν από οποιαδήποτε στροφή στη νομισματική πολιτική. Με τη Fed να αποφεύγει τώρα την μελλοντική καθοδήγηση και να αντιδρά στα δεδομένα καθώς έρχονται, η Fedspeak όπως αυτή υπόσχεται να είναι πολύ πιο σημαντική και να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

Αυτή που επίσης μετακίνησε την αγορά ήταν, φυσικά, η Νάνσι Πελόσι. Η είδηση για την επίσκεψή της στην Ταϊβάν, με όλους τους συνακόλουθους γεωπολιτικούς κινδύνους, προκάλεσε βιασύνη στα ομόλογα ως καταφύγιο. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά η έλλειψη άμεσης κινεζικής στρατιωτικής αντίδρασης ηρέμησε τους πάντες και επέτρεψε στις αποδόσεις των ομολόγων να αυξηθούν απότομα. Είναι δύσκολο να βρεις πολλά σχόλια που να υποστηρίζουν την Πελόσι.

Μήπως όλα αυτά κατέληξαν σε έναν συντριπτικό οδηγό για ένα από τα μεγαλύτερα selloffs του Υπουργείου Οικονομικών στην ιστορία; Όχι, φυσικά και δεν το έκανε. Αλλά είναι στη φύση των αγορών να ξεπερνούν και είχαν πάρει τις αποδόσεις πολύ χαμηλά πολύ γρήγορα πριν από τον ενθουσιασμό της Τρίτης. Η Ρουθ Κάρσον και η Σάρλοτ Γιανγκ του Bloomberg γράφουν ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να διαπεράσει τις παγκόσμιες αγορές ο αντίκτυπος της επίσκεψης της Πελόζι. Για το μέλλον, το κοκτέιλ γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων αφήνει περιθώρια για οποιονδήποτε αριθμό σεναρίων. Είναι ρεαλιστικό, να περιμένουμε περισσότερη αστάθεια στην αγορά ομολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ