Έξωση από τον νόμο Κατσέλη για όσους «κρύβουν» περιουσίες

Έξωση από τον νόμο Κατσέλη για όσους «κρύβουν» περιουσίες

Από το κόσκινο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αναμένεται να περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία 100.000 περίπου δανειοληπτών που έχουν κάνει την αίτησή τους για να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη ωστόσο εκκρεμεί το δικαστήριο. Μέσω μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός του έτους, θα αποκαλυφθούν οι στρατηγικά κακοπληρωτές.

Έτσι με ένα «κλικ» οι τράπεζες θα γνωρίζουν την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη που θέλει να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία και με διαδικασίες εξπρές, εάν εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούν την προστασία, θα «ακυρώνεται» το προγραμματισμένο δικαστήριο. Σημειώνεται ότι μέχρι να γίνει το δικαστήριο οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλει την αίτησή τους για να ενταχθούν στον μόνο Κατσέλη προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία. Σε τυχόν αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων η προστασία θα αίρεται και τότε θα αρχίζει ο Γολγοθάς...

Οι δανειολήπτες σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει είτε να εκποιήσουν μέρος της περιουσίας τους για να αποπληρώσουν τα χρέη τους είτε να προχωρήσουν σε μια εξωδικαστική ρύθμιση της οφειλής τους με την τράπεζα. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία, οι τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στο τεκμαρτό εισόδημα αλλά και στην κινητή περιουσία κάθε πολίτη. Για αυτόν τον λόγο, όσοι έχουν αποκρύψει εισοδήματα θα πρέπει να έχουν σχεδιάσει ένα εναλλακτικό τρόπο διάσωσης του ακινήτου τους και ρύθμισης των οφειλών τους. Ας ελπίσουμε ότι ο πέλεκυς δεν θα πέσει επί δικαίων και αδίκων και ότι ο «μεγάλος αδελφός» του κράτους θα εντοπίσει αυτούς που ξεκάθαρα είναι οι στρατηγικά κακοπληρωτές.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Δείτε όλα τα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ