Πώς να αποφύγετε τον έλεγχο της εφορίας για αύξηση περιουσίας

Πώς να αποφύγετε τον έλεγχο της εφορίας για αύξηση περιουσίας

Το κυνήγι της φοροδιαφυγής πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μόνο o περιορισμός της θα αποτελέσει αντίδοτο στην υπερφορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται τον έλεγχο της εφορίας εφόσον τα εισοδήματά τους προέρχονται από νόμιμες πηγές, τα οποία μπορούν να δικαιολογήσουν.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ωστόσο ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, με την βοήθεια της τεχνολογίας, έχουν πλέον την δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα τις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Δεν υφίσταται προσαύξηση της περιουσίας εφόσον είναι εμφανής η πηγή προέλευσης ενός χρηματικού ποσού, που κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του ελεγχόμενου ακόμη και αν αυτό δεν συμπεριληφθεί στις φορολογικές δηλώσεις, ενώ να σημειωθεί ότι υφίσταται σχετική υποχρέωση. Φυσικά, ελέγχονται περιπτώσεις που τα ποσά είναι πολύ μεγάλα και δεν «ταιριάζουν» στο προφίλ του ελεγχόμενου.

Δηλαδή εάν κάποιος εισπράττει χρηματικά ποσά έως 1.000 ευρώ τον μήνα και ξαφνικά κατατίθενται στον λογαριασμό του 100.000 ευρώ, τότε είναι υποψήφιος προς έλεγχο. Ωστόσο και μια τέτοια κατάθεση μπορεί να είναι νόμιμη εφόσον ο δικαιούχος μπορεί να την δικαιολογήσει. Για παράδειγμα, η είσπραξη μιας δωρεάς ή μιας κληρονομιάς. Σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε επικείμενο έλεγχο και να είναι σε θέση να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που να δικαιολογεί την προσαύξηση της περιουσίας του.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σημαντικό ρόλο στον έλεγχο παίζει ο χρόνος ανάληψης και επανακατάθεσης μετρητών. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει επίσης να είναι όσοι έχουν εισοδήματα από μερίσματα, μετοχές και εμβάσματα από επιχειρήσεις που συμμετέχουν και όσοι πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα. Κανείς, τέλος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα σε τυχόν έλεγχο της εφορίας εάν έχει καταβάλλει τους αναλογούντες φόρους σε περίπτωση επαναπατρισμού κεφαλαίων.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Δείτε όλα τα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ