Πώς σώζουμε το σπίτι μας πριν τον πλειστηριασμό

Πώς σώζουμε το σπίτι μας πριν τον πλειστηριασμό

Φωτιά έχει πάρει η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς έχουν προγραμματιστεί χιλιάδες πλειστηριασμοί με τις τράπεζες κατά κύριο λόγο αλλά και την ΑΑΔΕ, να φορτώνουν καθημερινά στο σύστημα περιουσιακά στοιχεία που ετοιμάζονται να βγάλουν στο «σφυρί» για χρέη.

Και ενώ μέχρι την τροποποίηση του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που τηρείτο επί κατασχέσεως και επι πλειστηριασμού ακινήτων απέτρεπε τους δανειστές και δικαιούχους μικρών απαιτήσεων να επιδιώξουν την ικανοποίηση τους με εκπλειστηρίαση τους, σήμερα όμως με το πάτημα ενός κουμπιού ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά η διαδικασία του πλειστηριασμοί εύκολα, ενώ ταυτόχρονα δυσκόλεψε η διαδικασία άμυνας του οφειλέτη και συρρικνώθηκαν οι προθεσμίες για να ασκηθούν τα ένδικα μέσα.

Για να σταματήσει λοιπόν η διαδικασία του πλειστηριασμού έστω και την ύστατη στιγμή θα πρέπει ο οφειλέτης να ζητά την άμεση βοήθεια δικηγόρου, προκείμενου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ανακοπής των πλειστηριασμών για να αποφευχθεί το μοιραίο. Μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στις προθεσμίες γιατί οι ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα και συγκεκριμένα:

1) Όταν υπάρχουν ελαττώματα στην εγκυρότητα της τελευταίας πράξης της εκτέλεσης μέσα σε εξήντα (60) ημέρες αφότου μεταγράφει η περίληψη της κατακυρωτικής έκθεσης πρέπει να κατατεθεί ανακοπή.

2) είκοσι (20) ημέρες πριν τον πλειστηριασμό μπορεί να κατατεθεί αίτηση διόρθωσης της κατασχετήριας έκθεσης. Πολλοί οφειλέτες μένουν άπραγοι μέχρι τελευταία στιγμή διότι υπάρχει σύγχυση για το χρόνο αντίδρασης καθότι με την παλιά διαδικασία δηλαδή πριν την 1/1/2016 η προθεσμία κατάθεσης ήταν 5 ημέρες πριν τον πλειστηριασμό. Στην αίτηση αυτή επισημαίνουμε σφάλματα ως προς την περιγραφή του κατασχεθέντος, την εκτίμηση και την τιμή πρώτης προσφοράς.

Ύστερα από την ανακοπή το αρμόδιο κατά το άρθρο 933 δικαστήριο, δικάζει κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και αν γίνει δεκτή μπορεί να διατάξει τη διόρθωση της έκθεσης κατάσχεσης. Για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, που κατάσχεται, λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική αξία, όπως όριζε η παλαιότερη διάταξη.

3)δεκαπέντε (15) ημέρες πριν τον πλειστηριασμό από 5 ημέρες που ήταν παλαιότερα (πριν την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) μπορεί να κατατεθεί αίτηση για την αναστολή του πλειστηριασμού για 6 μήνες με εγγυοδοσία κατ’ άρθρο 1000 ΚΠολΔικ. Η αναστολή αυτή είναι το τρίτο κατά σειρά δυνατό χαρτί του οφειλέτη για τη διαδικασία αναστολής του πλειστηριασμού του ακινήτου του, όμως ορίζεται υποχρεωτική καταβολή των εξόδων της διαδικασίας που δεν είναι λίγα, και εγγυοδοσία του 1/4 της οφειλής για να αναστείλει ο πλειστηριασμός, ενώ καταργήθηκε η δυνατότητα του δικαστηρίου να ορίσει μικρότερο ποσό (του ¼) για εξαιρετικούς λόγους, προκείμενου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ανακοπής των πλειστηριασμών για να αποφευχθεί το μοιραίο.

Τέλος όταν ο οφειλέτης επιθυμεί να επιλύσει τη διαδικασία εξωδικαστικά έστω και την ύστατη στιγμή θα πρέπει να απευθυνθεί στο δανειστή (Τράπεζα) για να ρυθμιστεί η οφειλή του, αφού βεβαίως καταβάλει χρηματικό ποσό που θα οριστεί στη διαπραγμάτευση, ώστε να ανασταλεί ο πλειστηριασμός. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση αυτή θα είναι επαχθέστερη σε σχέση με αυτή που θα είχε επιτευχθεί αν δεν είχε ξεκινήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Δείτε όλα τα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ