Unicredit: Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια ακόμα και πριν τη Fed

Unicredit: Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια ακόμα και πριν τη Fed

Οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι οι μειώσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα και από τις δύο κεντρικές τράπεζες τον Ιούνιο.

Την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να ανησυχεί την ΕΚΤ μια πιθανή διαφοροποίηση από την πολιτική της Fed, σε περίπτωση που η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων πριν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εξέρασε ο οικονομολόγος της Unicredit, Erik Nielsen.

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η ισχυρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ με παράλληλη αύξηση μισθών και δημοσιονομική στήριξη θα μπορούσε να σημαίνει ότι η πολιτική της Fed θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική. Σε αυτή την περίπτωση, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θα πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο, τόνισε.

«Υπάρχει η πιθανότητα οι ΗΠΑ να χρειαστούν να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – αλλά η Ευρώπη όχι», δήλωσε ο Nielsen.
Οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι οι μειώσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα και από τις δύο κεντρικές τράπεζες τον Ιούνιο. Ερωτηθείσα σχετικά με την άποψη αυτή, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde επέμεινε την περασμένη εβδομάδα ότι το ίδρυμά της «θα ενεργήσει ανεξάρτητα». Ο Φινλανδός συνάδελφός της Olli Rehn δήλωσε ότι «η ΕΚΤ δεν είναι η 13η ομοσπονδιακή περιφέρεια της Fed».

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με την ελευθερία ελιγμών. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Ludovic Subran, εκτιμά ότι το σενάριο σύμφωνα με το οποίο τα επιτόκια των ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλά, ενώ το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης θα μειωθεί, θα ήταν «φρικτό για την ΕΚΤ», διότι «οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικών ροών θα είναι πολύ μεγάλοι».

Ο Nielsen, αντίθετα, εκτιμά ότι δεν θα είναι πηγή ανησυχίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής οι συνέπειες της συναλλαγματικής ισοτιμίας. «Ποιος νοιάζεται εάν η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου υποχωρήσει λίγο;». είπε. «Δεν είναι πληθωριστικό σε κανέναν μετρήσιμο βαθμό και θα έδινε το σήμα στην αγορά ότι όντως ασκούν νομισματική πολιτική για λογαριασμό της Ευρωζώνης και δεν ακολουθούν απλά τη Fed, όπως φαίνεται ότι κάνουν. Δεν λέω ότι το κάνουν, αλλά στην πραγματικότητα αυτό έχει συμβεί», επισήμανε ο Nielsen.

Πρόσθεσε ότι ανησυχεί περισσότερο για άλλα πράγματα προς το παρόν, όπως η Μέση Ανατολή, το εμπόριο, η προοπτική της κινεζικής πίεσης στην Ταϊβάν και οι αλυσίδες εφοδιασμού. «Αυτές τα προβλήματα με κάνουν να μην κοιμάμαι τη νύχτα», δήλωσε ο Νίλσεν, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Goldman Sachs Group Inc. «Η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη έχει γίνει υπερβολικά περιοριστική, αλλά αυτό είναι το ήσσον ζήτημα μπροστά σε αυτό που πραγματικά βλέπουμε στον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ