ΔΝΤ: Ανάμεσα στις χώρες με τους ταχύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς η Ελλάδα - Η παγκόσμια εικόνα

ΔΝΤ: Ανάμεσα στις χώρες με τους ταχύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς η Ελλάδα - Η παγκόσμια εικόνα

Τι "βλέπει" για ανεργία, πληθωρισμό

Ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας για το τρέχον έτος πάνω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών που δημοσίευσε την Τρίτη, με την Ελλάδα μάλιστα να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τους ταχύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Εξίσου θετική είναι η πρόβλεψη του Ταμείου για τον δείκτη τιμών καταναλωτή της χώρας, με την Ελλάδα να βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Το Ταμείο επισημαίνει ήπια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, αλλά και περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Για την ανεργία, τηρουμένης της διαφορετικής εθνικολογιστικής προσέγγισης που ακολουθεί το ΔΝΤ, η πρόβλεψη προσεγγίζει την αντίστοιχη του ελληνικού οικονομικού επιτελείου.

Ανάπτυξη και πληθωρισμός

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ για το 2023 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 2,5% ενώ για το 2024 το ποσοστό διαμορφώνεται στο 2%, με την Ελλάδα να υπεραποδίδει και στις δύο περιπτώσεις έναντι της Ευρωζώνης, για την οποία προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 0,7% και 1,2%, αντίστοιχα. Αξίζει να επισημανθεί, πως η φετινή πρόβλεψη ανάπτυξης για την Ελλάδα, είναι η τρίτη καλύτερη από τις χώρες της ΕΕ, καθώς υπολείπεται μόνο της Μάλτας (3,8%) και Κροατίας (2,7%). Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη του ΔΝΤ αναφέρει επιβράδυνση στο 1,1% το 2028.

Η αντίστοιχη προβολή του εν Ελλάδι οικονομικού επιτελείου για το 2023 και το 2024, η οποία συμπεριλήφθηκε στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για 2,3% φέτος και 3% στο επόμενο έτος.

Όσον αφορά στο μέτωπο των υψηλών τιμών, το ΔΝΤ προβλέπει για την Ελλάδα πως το 2023 ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 4,1%, με σημαντική αποκλιμάκωση να ακολουθεί στο επόμενο έτος, με ρυθμός αύξησης των τιμών κατά 2,8%. Η σύγκριση με τον χώρο της Ευρωζώνης είναι και πάλι ευνοϊκή για την χώρα, καθώς προβλέπεται οι πληθωριστικές πιέσεις να αυξηθούν κατά 5,9% το 2023 και 3,3% το 2024, ενώ για το σύνολο της Ευρώπης οι μετρήσεις του ΔΝΤ «δείχνουν» σε αύξηση 10,5% και 9,4% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.

Πτωτική τάση στο έλλειμμα εξωτερικού ισοζυγίου - Μειώνεται η ανεργία

Το έλλειμμα εξωτερικού ισοζυγίου της Ελλάδας, αν και παραμένει ένα από τα πιο υψηλά της Ευρώπης, εμφανίζει πτωτικές τάσεις στις προβολές που δημοσίευσε το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, το 2023 αναμένεται να ανέλθει σε 6,9%, υποχωρώντας στο 6% το επόμενο έτος. Το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 10,1%, αν και σημειώνεται πως πρέπει να ληφθεί υπόψη πως ήταν το έτος μεσούσης της ενεργειακής κρίσης που «εκτόξευσε» τις τιμές εισαγωγών καυσίμων.

Στην ανεργία, το ΔΝΤ καταγράφει συνέχιση της τάσης μείωσης του ποσοστού, καθώς από το 12,4% του 2022, προβλέπει μείωση στο 10,8% το 2023, και περαιτέρω πτώση στο 9,3% το 2024. Σύμφωνα με το ελληνικό Προσχέδιο Προϋπολογισμού, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,2% το 2023 και να αποκλιμακωθεί στο 10,6% το 2024.

Η παγκόσμια εικόνα

Όσον αφορά το παγκόσμιο στερέωμα, το ΔΝΤ αναφέρει πως η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και το «πλήγμα» του αυξημένου κόστους ζωής και της νομισματικής σύσφιξης, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, εφόσον παρά την επιβράδυνση δεν παρατηρείται στασιμότητα.

Ωστόσο, επισημαίνει πως ακόμα κι έτσι, η ανάπτυξη παραμένει βραδεία και άνιση, με διευρυνόμενες αποκλίσεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 3,5% το 2022 σε 3% φέτος και 2,9% το επόμενο έτος, 0,1% κάτω από την πρόβλεψη του Ιουλίου για το 2024, παραμένοντας πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται, από 9,2% το 2022 σε ετήσια βάση σε 5,9% φέτος και 4,8% το 2024. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας προβλέπεται επίσης να υποχωρήσει, αν και πιο σταδιακά, στο 4,5% το 2020, με το Ταμείο να επισημαίνει πως οι περισσότερες χώρες δεν είναι πιθανό να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο μέχρι το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ