JP Morgan: Αναμονή στα ομόλογα - Τριπλή επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα έως το τέλος του 2023

JP Morgan:  Αναμονή στα ομόλογα - Τριπλή επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα έως το τέλος του 2023

Η JP Morgan διατηρεί τη γενικά εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα

Η JP Morgan, μετά το καλοκαίρι που διατήρησε τη θέση long στα ελληνικά ομόλογα, εκτιμά ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κλείσει τη θέση. «Είμαστε long στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών από τον Ιούλιο και προτείνουμε πλέον την ανάληψη τους κέρδους στις long θέσεις μας στα ελληνικά 10ετή έναντι των ιταλικών. Το κέρδος από την έναρξη του trade sστις 14 Ιουλίου 2023 είναι 20 μ.β», εξηγεί η JPM.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από τη DBRS σε επενδυτική βαθμίδα και από τη Moody’s κατά δύο βαθμίδες, μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές.

Έως το τέλος του έτουςη JP Morganαναμένει να πάρει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα από τους άλλους δύο οίκους, τον Standard & Poor’s και τη Fitch, με τα ελληνικά ομόλογα να εντάσσονται στους δείκτες του Bloomberg.

Η αμερικανική τράπεζα εξακολουθεί να διατηρεί εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη στάση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και εκτιμά ότι αυτά θα διαπραγματεύονται σταθερά σε στενότερα περιθώρια (spreads) από την Ιταλία κατά 25 με 50 μ.β., δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών, δημοσιονομικών και θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, του σταθερού πολιτικού τοπίου και των συνεχιζόμενων αναβαθμίσεων αξιολόγησης.

«Θεωρούμε ότι το δεκαετές spread Ελλάδας και Ιταλίας που διαπραγματεύεται γύρω στις 35 μ.β. είναι αρκετά λογικό και αναμένουμε ότι το επόμενο σκέλος της σύσφιξης θα συμβεί πιο κοντά προς την επόμενη αναθεώρηση της αξιολόγησης στις 20 Οκτωβρίου από τον οίκο S&P», εξηγεί η JPM.

O αμερικανικός οίκος διατηρεί τις εκτιμήσεις της για τα ελληνικά spreads και αναμένει να μειωθούν σταδιακά το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στις 135 μ.β. τον Δεκέμβριο του 2023 από περίπου 144 μ.β. σήμερα, και θα μειωθούν στις 130 μ.β. έως τον Σεπτέμβριο του 2024.

Η αμερικάνικη τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 2,4% το 2023, με το ΑΕΠ να προσεγγίζει τα 223 δισ. ευρώ και τον πληθωρισμό στο 4,2%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,3% αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 1,9%, ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 160%.

Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από την DBRS (σε IG) και τη Moody’s (δύο βαθμίδες αναβάθμισης και εξακολουθεί να βρίσκεται μία βαθμίδα κάτω από την IG) τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ τα 5ετή-10ετή ομόλογα έχουν μικρή υπεραπόδοση έναντι της Ιταλίας κατά τα τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε προχωράμε στην ανάληψη του κέρδους μας στη long θέση της Ελλάδα έναντι Ιταλίας.

O οίκος αναμένει ότι το spread Ελλάδας και Ιταλίας θα προσεγγίσει τις 50 μ.β. εν αναμονή της αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα, καθώς πλησιάζουν οι αναθεωρήσεις των βασικών οίκων αξιολόγησης, καταλήγουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ