Deutsche Bank: Πρωταθλήτρια στις αποδόσεις η ελληνική αγορά - Πώς κινήθηκαν ομόλογα και εμπορεύματα

Deutsche Bank: Πρωταθλήτρια στις αποδόσεις η ελληνική αγορά - Πώς κινήθηκαν ομόλογα και εμπορεύματα

Οι τεχνολογικές μετοχές εμφάνισαν μεγάλες υπερ-αποδόσεις, λόγω του ενθουσιασμού με την τεχνητή νοημοσύνη, με το θετικό κλίμα και μεταδίδεται και σε άλλες επενδύσεις ρίσκου, όπου η μεταβλητότητα συνέχισε να μειώνεται.

Για τους αναλυτές χρηματιστηριακών γραφείων, η εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου, απόρροια της αυτοδυναμίας της ΝΔ, και η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο β’ εξάμηνο περιορίζουν το ασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών μετοχών βελτιώνοντας τις αποτιμήσεις, στηρίζοντας έτσι και τις θετικές προσδοκίες και για τη συνέχεια του έτους.

Την καλύτερη απόδοση ανάμεσα σε 38 επενδύσεις από όλο τον κόσμο, τις οποίες παρακολουθεί η Deutsche Bank, δίνει το χρηματιστήριο της Αθήνας φέτος, έπειτα και από το ράλι που έφερε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν το τρίτο κατά σειρά τρίμηνο κερδών για τα διεθνή χρηματιστήρια, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 8,7%, τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 στο +2,7% και τον ιαπωνικό Nikkei να κερδίζει 18,5%.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε το τρίμηνο με άνοδο 22,9%, την μεγαλύτερη ανάμεσα στα 38 assets που παρακολουθεί η Deutsche Bank. Έπειτα από άνοδο 6,2% τον Ιούνιο, τα κέρδη του ΧΑ από την αρχή της χρονιάς ανέρχονται στο 39,9%, που επίσης πρόκειται για την καλύτερη απόδοση ανάμεσα στις 38 αυτές αγορές.

Βέβαια, όπως σημειώνει η Deutsche Bank, δεν τα πήγαν όλες οι αγορές καλά κατά το δεύτερο τρίμηνο. Οι τεχνολογικές μετοχές εμφάνισαν μεγάλες υπερ-αποδόσεις, λόγω του ενθουσιασμού με την τεχνητή νοημοσύνη, με το θετικό κλίμα και μεταδίδεται και σε άλλες επενδύσεις ρίσκου, όπου η μεταβλητότητα συνέχισε να μειώνεται.

Τα ομόλογα

Στον αντίποδα, τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν, καθώς φάνηκε ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονος, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων.

Συνολικά, πάντως τα 22 από τα 38 assets που παρακολουθεί η Deutsche Bank έκλεισαν το τρίμηνο σε θετικό έδαφος. Έπειτα και από το ισχυρό πρώτο τρίμηνο, τα 31 από τα 38 assets εξακολουθούν να εμφανίζουν θετικό πρόσημο από τις αρχές του έτους.

Η γερμανική τράπεζα εξηγεί ότι μετά από ένα πρώτο τρίμηνο που ήταν θετικό σε όλους τους τομείς, το β’ τρίμηνο ήταν πιο μικτό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ορισμένα περιουσιακά στοιχεία τα πήγαν πολύ καλά, με τις μετοχές τεχνολογίας να σημειώνουν ισχυρή υπεραπόδοση χάρη στον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό επεκτάθηκε και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου ενώ η μεταβλητότητα συνέχισε να μειώνεται, καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις ευρύτερης χρηματοπιστωτικής μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης, μετά τα προβλήματα του Μαρτίου.

Ωστόσο, τα κρατικά ομόλογα έχασαν έδαφος, με τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονος και τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Τα εμπορεύματα

Αναφορικά με τα εμπορεύματα, η DB αναφέρει ότι το β΄τρίμηνο ήταν μια δύσκολη περίοδος, με απώλειες σε όλους τους τομείς. Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent υποχώρησαν κατά 6,1%Μεταξύ των μετάλλων, ο χαλκός (-8,6%) σημείωσε έντονη πτώση, ενώ τόσο ο χρυσός (-2,5%) όσο και το ασήμι (-5,5%) υποχώρησαν επίσης. Από τα γεωργικά αγαθά, υπήρξε μείωση για το σιτάρι (- 8,1%) και το καλαμπόκι (-16,0%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ