UniCredit: "Βλέπει" ανάπτυξη 1,8% στην Ελλάδα το 2023 - Επιτάχυνση από το β΄ τρίμηνο

UniCredit: "Βλέπει" ανάπτυξη 1,8% στην Ελλάδα το 2023 - Επιτάχυνση από το β΄ τρίμηνο

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις επενδύσεις

Ανάπτυξη 1,8% για το 2023 και 1,5% για το 2024 περιμένει για την ελληνική οικονομία η UniCredit, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα επιταχυνθεί εκ νέου από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έπειτα από την οριακή συρρίκνωση που εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο.

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις επενδύσεις, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις επιπτώσεις από τις πιο σφικτές συνθήκες χρηματοδότησης και την επιδείνωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας αναμένεται να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν για την ιδιωτική κατανάλωση η επιβράδυνση των εισοδημάτων από την εργασία και η άρση των μέτρων στήριξης.

Οι εξαγωγές αναμένεται να έχουν θετική συμβολή στο ΑΕΠ φέτος, καθώς θα στηριχθούν από την ανάκαμψη των διεθνών τουριστικών ροών, που αναμένεται να επανέλθουν στα επίπεδα του 2019 μέχρι το τέλος του έτους, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Η UniCredit σημειώνει ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δίνουν μια μεικτή εικόνα, με την βιομηχανική παραγωγή να μειώνεται κατά 2% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, αλλά τους δείκτες για τις επιχειρήσεις να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. Ο PMI της μεταποίησης για τον Μάιο παρέμεινε άνετα πάνω από το όριο του 50, ενώ οι έρευνες της ΕΕ για τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο τον Ιούνιο παρέμειναν σε επίπεδα κοντά στα υψηλά του 2008.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, ο οίκος επισημαίνει ότι έπειτα από την εμφάνιση οριακού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2022, οι σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις συνεχίστηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πλεόνασμα περίπου 2,5 δισ. ευρώ (1,2% του ΑΕΠ) τον Μάιο, έναντι στόχου για 0,9 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) στο σύνολο του έτους. Αυτό παρέχει στην κυβέρνηση ένα ευνοϊκό σημείο εκκίνησης για να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα όπως είχε προγραμματιστεί, στο 1,1% του ΑΕΠ, φέτος, αν και η UniCredit τονίζει ότι η βοήθεια από την ονομαστική ανάπτυξη θα είναι πολύ μικρότερη το επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενη στο εκλογικό αποτέλεσμα, η UniCredit σημειώνει ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας καθησυχάζει τις αγορές ότι η πολιτική σταθερότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχιστούν. Και θυμίζει την προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και τις αλλαγές στη φορολογία, με την αναμόρφωση της υγείας και του συστήματος δικαιοσύνης να αποτελούν τις προτεραιότητες της δεύτερης θητείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 3,4% και στο 2,8% το 2024.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 1,6% το 2024, με το χρέος να μειώνεται στο 165% του ΑΕΠ και 164,7% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ