ING: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ING: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερ-αποδίδει

Αντιμέτωπος με προκλήσεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά ασήμαντες είναι, τόσο στο γεωπολιτικό όσο και στο οικονομικό μέτωπο, θα βρεθεί στη δεύτερη θητεία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιεί η ING.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, η αναζήτηση κάποιας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία αναμένεται να είναι η κορυφαία προτεραιότητα, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Στο οικονομικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις (αυξήσεις μισθών και συντάξεων) με φόντο ένα εξωτερικό περιβάλλον που αλλάζει, όπου η διαθεσιμότητα πόρων πιθανότατα θα περιοριστεί, λόγω της εκ νέου ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Έτσι, η ING τονίζει ότι το αίτημα των ψηφοφόρων για συνέχεια ίσως να μην είναι εύκολο να ικανοποιηθεί. Εκτιμά, βέβαια, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει κάποια στήριξη στην πιθανή αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, όμως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εκ νέου το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο καθυστέρησε τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερ-αποδίδει

Βραχυπρόθεσμα, η ελληνική οικονομία δεν θα είναι άτρωτη στις επιπτώσεις που θα έχουν τα αυξανόμενα επιτόκια στην εσωτερική ζήτηση, αλλά η ανθεκτική αγορά εργασίας και οι θετικές τουριστικές ροές αναμένεται να βοηθήσουν τη χώρα να εμφανίσει θετικούς –αν και όχι εντυπωσιακούς- τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ING.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα εμφανίσει και πάλι, τουλάχιστον προσωρινά, υπερ-αποδόσεις έναντι της Ευρωζώνης, επισημαίνουν οι αναλυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ