Bloomberg: Ο Κ. Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί στην οικονομία μετά την αποφασιστική εκλογική νίκη

Bloomberg: Ο Κ. Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί στην οικονομία μετά την αποφασιστική εκλογική νίκη

Oι αγορές συσπειρώθηκαν πίσω από την προοπτική μιας ακόμη τετραετούς θητείας Μητσοτάκη, ο οποίος κατέστησε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας του

Για αποφασιστική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg, διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει τις φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές του.

Η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη έλαβε το 40,6% των ψήφων, ή 158 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι αγορές συσπειρώθηκαν πίσω από την προοπτική μιας ακόμη τετραετούς θητείας Μητσοτάκη, ο οποίος κατέστησε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας του. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο άνω του 36% φέτος και η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων κυμαίνεται γύρω στο 3,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 10 μηνών.

"Ο λαός μας έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία", δήλωσε ο Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής. "Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα", πρόσθεσε.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα ορκιστεί τη Δευτέρα ως πρωθυπουργός, οπότε και θα διορίσει αμέσως νέο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει οριστεί για τις 29-30 Ιουνίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, ο οποίος έχει οδηγήσει στην ανάκαμψη του ΑΕΠ στο επίπεδο που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010, σημειώνει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ από το αποκορύφωμά της στο 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα πραγματοποιούν ράλι.

"Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να του δώσουν μια ισχυρή πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις. Δεσμεύτηκε να αυξήσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και να δώσει ώθηση στην οικονομία, ώστε να βοηθήσει στην άνοδο των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Υποσχέθηκε επίσης να αναβαθμίσει σημαντικά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και να επιταχύνει τις διαδικασίες σε δικαστικές υποθέσεις", σημειώνει το Bloomberg.

"Το νέο κοινοβούλιο θα αποτελείται από οκτώ κόμματα, συμπεριλαμβανομένων τριών ακροδεξιών, όπως οι Σπαρτιάτες - ένα εθνικιστικό κόμμα που υποστηρίζεται από ένα από τα ηγετικά στελέχη του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο βρίσκεται τώρα στη φυλακή", προσθέτει.

"Τα μικρότερα κόμματα θα έχουν μια πλατφόρμα από την οποία θα μπορούν να μεταδίδουν το λαϊκιστικό τους μήνυμα και να επιχειρήσουν να διαταράξουν την ατζέντα της κυβέρνησης", ανέφερε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence. "Τα ακροδεξιά κόμματα πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν πολιτικά τοξικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η σχέση με την Τουρκία, οι αμβλώσεις, ο ρόλος της θρησκείας στην εκπαίδευση και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να προσπαθήσουν να στριμώξουν την κυβέρνηση".

Η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση θα είναι να φέρει την επενδυτική βαθμίδα. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προγραμματίσει να επικαιροποιήσουν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με οίκους όπως η Fitch Ratings και η Standard & Poors να τοποθετούν πλέον τη χώρα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

"Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αξιοποιήσει η χώρα τις τεράστιες δυνατότητές της, να αυξήσει τις επενδύσεις και να υπεραποδώσει της ευρωζώνης σε όρους ανάπτυξης, αποφεύγοντας παράλληλα τις εξωτερικές ανισορροπίες", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Τάσος Αναστασάτος ενόψει των εκλογών. "Οι μεταρρυθμίεις θα εξασφαλίσουν επίσης ότι η χώρα θα αναρριχηθεί γρήγορα υψηλότερα" στην κλίμακα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει επίσης να αντιμετωπίσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ των ενεργειακών τιμών, έφτασε το 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.

Έχει επίσης δηλώσει ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα είναι μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησής του. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στο In.gr ότι οι Έλληνες δηλώνουν εισοδήματα αξίας 80 δισ. ευρώ, παρόλο που η κατανάλωση ήταν 140 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις να αυξάνονται ταυτόχρονα.

"Δεν είναι μόνο θέμα φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και θέμα σωστού σχεδιασμού του προϋπολογισμού και του τρόπου λειτουργίας του κράτους", δήλωσε σε συνέντευξή της η Maria Gavouneli, γενική διευθύντρια του think tank Eliamep με έδρα την Αθήνα.

"Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά την επόμενη τετραετή θητεία του στα 950 ευρώ το μήνα από 780 ευρώ. Το 2010, πριν από την κρίση χρέους της χώρας, ήταν στα 740 ευρώ. Είπε επίσης ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα θα φθάσει τα 1.500 ευρώ από λίγο κάτω από τα 1.200 ευρώ μέχρι το τέλος της θητείας του, καθώς θα συνεχίσει να προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα που θα φέρουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας", σημειώνει ακόμη το Bloomberg.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατίθενται μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τα μέλη της ΕΕ να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ