Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας "βλέπει" η JP Morgan - Τι λέει για την ανάπτυξη και τα ομόλογα

Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας "βλέπει" η JP Morgan - Τι λέει για την ανάπτυξη και τα ομόλογα

Προσδοκία της JPM είναι ότι η ΝΔ θα σχηματίσει είτε πλειοψηφικά, είτε με συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές

Η J.P. Morgan επιμένει στην άποψη που εξέφρασε και τις προηγούμενες εβδομάδες ότι η Νέα Δημοκρατία είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Η JPM βλέπει αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά των ομολόγων από τις εκλογές του Μαΐου, ιδίως εάν η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ αρχίσει να μειώνεται, ενόψει των εκλογών. Συνολικά διατηρεί μια εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα, υπό το βασικό της σενάριο για ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνει η JPM, στο πολιτικό μέτωπο, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει εκλογές στις 21 Μαΐου 2023 και αυτές οι εκλογές αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές, μετά από μερικές δεκαετίες, στις οποίες δεν θα υπάρχουν μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα (50 έδρες). Από την άλλη ωστόσο, ένα νέο διαφοροποιημένο μπόνους των 50 εδρών, νόμος ο οποίος ψηφίστηκε από το σημερινό κοινοβούλιο, θα τεθεί σε ισχύ στις επόμενες εκλογές μετά τις 21 Μαΐου.

Δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, αλλά και της έλλειψης μπόνους εδρών, η προσδοκία είναι ότι οι εκλογές του Μαΐου είναι απίθανο να δώσουν μια βιώσιμη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με βάση το νέο εκλογικό νόμο με μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, παραμένει το πιο πιθανό σενάριο.

Η προσδοκία της JPM είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε πλειοψηφικά, είτε με συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η νυν κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ποσοστό 35% και κατέχει σταθερό προβάδισμα 6% με 6,5% έναντι του αριστερού και λαϊκιστικού ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό της τάξεως του 29%. Το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται με ποσοστό γύρω στο 10,5% και το ακροαριστερό κομμουνιστικό ΚΚΕ γύρω στο 6,5%.

Τι βλέπει για τα ομόλογα σε σχέση με την περιφέρεια

Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει πως η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος θα κινηθεί στο 2,5%, με σημαντική μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους.

Παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπει ότι η χώρα μας θα διαπραγματεύεται με χαμηλότερα spreads από την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023, δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών και την υψηλή πιθανότητα η Ελλάδα να επιτύχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024.

Παραμένει ουδέτερη, όσον αφορά την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της ισχυρής υπεραπόδοσης πρόσφατα των ελληνικών ομολόγων και εξαιτίας των κινδύνων αύξησης του πολιτικού θορύβου, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Για τους επενδυτές που επιθυμούν αυξημένες θέσεις στην Ελλάδα, θεωρεί καλύτερες επιλογές τα ομόλογα με λήξη 8 έως 10 έτη, καθώς διαπραγματεύονται ελκυστικά σε σχέση με άλλες περιφερειακές χώρες, καταλήγει η JPM.

Η JP Morgan διατηρεί τις εκτιμήσεις της για τα ελληνικά spreads και αναμένει να διευρυνθούν ελαφρώς το επόμενο διάστημα και έως τον Ιούνιο, προτού ξεκινήσουν να μειώνονται σταδιακά. Ειδικότερα, εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στις 210 μ.β. τον Ιούνιο του 2023 από περίπου 170 μ.β. σήμερα, στις 190 μ.β τον Σεπτέμβριο, στις 180 μ.β. τον Δεκέμβριο, ενώ θα υποχωρήσουν στις 165 μ.β στο α΄ τρίμηνο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ