JP Morgan: Απίθανη μια αναβάθμιση της Ελλάδας πριν τις εκλογές

JP Morgan: Απίθανη μια αναβάθμιση της Ελλάδας πριν τις εκλογές

Δεν περιμένει αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P στο review της Παρασκευής, 21 Απριλίου, η JP Morgan. Οι αναλυτές της χαρακτηρίζουν απίθανη μια αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης έως ότου υπάρξει σαφήνεια γύρω από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι η S&P αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η άποψη που επικρατεί στα τμήματα ανάλυσης του Λονδίνου το τελευταίο διάστημα είναι ότι ο οίκος θα προτιμήσει να καθυστερήσει την αναβάθμιση για μετά τις εκλογές, με την Societe Generale, πάντως, να μην αποκλείει εντελώς κάποια κίνηση-έκπληξη.

Σημειώνεται ότι εφόσον η 21η Απριλίου περάσει χωρίς αναβάθμιση, το επόμενο «ραντεβού» με τους οίκους έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουνίου, με τη Fitch, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα στο BB (επίσης ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα) και θετικές προοπτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan μιλά για χαμηλές πιθανότητες κάποιας αναβάθμισης από την S&P την Παρασκευή. Η εκτίμηση του οίκου είναι ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα συμβεί στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.

«Η προσδοκία μας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας ή μία κυβέρνηση συνασπισμού έπειτα από την πιθανή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μία εποικοδομητική ατζέντα πολιτικών», αναφέρουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Ο οίκος περιμένει, μάλιστα, και μία έκδοση ομολόγων από την Αθήνα σύντομα, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του ΟΔΔΗΧ για τακτικές δημοπρασίες τίτλων από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η JP Morgan εκτιμά ότι το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού θα ενισχυθεί από τα τρέχοντα επίπεδα των 190 μονάδων βάσης στις 210 μονάδες βάσης έως τον Ιούνιο, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει αποκλιμάκωση, στις 190 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, στις 180 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, και στις 165 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ