Βρετανία: Tαμείο πυρηνικών καυσίμων με στόχο να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία

Βρετανία: Tαμείο πυρηνικών καυσίμων με στόχο να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για χρηματοδότηση

 

 

Η Βρετανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το ταμείο της ύψους 75 εκατομμυρίων λιρών (90,5 εκατομμυρίων δολαρίων) με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής πυρηνικών καυσίμων για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τη μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές προμήθειες ουρανίου είναι πλέον ανοιχτό για αιτήσεις.

Το ταμείο, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, θα χορηγήσει επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μετατροπή ουρανίου, ένα βασικό στάδιο στη διαδικασία δημιουργίας πυρηνικού καυσίμου και Θα δέχεται αιτήσεις από την Δευτέρα έως 20 Φεβρουαρίου.
Η Ρωσία κατέχει σήμερα περίπου το 20% της παγκόσμιας ικανότητας μετατροπής ουρανίου.

«Οι υψηλές παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου, που προκλήθηκαν από την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υπογράμμισαν την ανάγκη για περισσότερη εγχώρια ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά και πυρηνική ενέργεια που παράγεται από το Ηνωμένο Βασίλειο – κατασκευή περισσότερων σταθμών και ανάπτυξη εγχώριας ικανότητας καυσίμων», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Κλίματος Graham Stuart.

Έως και 13 εκατομμύρια λίρες από το ταμείο έχουν ήδη διατεθεί για την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων του Springfields στη βορειοδυτική Αγγλία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός έχει γίνει βασικός άξονας αφότου η εισβολή στην Ουκρανία εκτόξευσε το κόστος. Οι προγραμματισμένες προσθήκες στην ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώσουν την εξάρτηση της Βρετανίας από το φυσικό αέριο, το οποίο τροφοδοτούσε περίπου το 45% της παραγωγής το 2021.

Η Βρετανία τον Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι θα γίνει μέτοχος κατά 50% στο πυρηνικό έργο Sizewell C παρέχοντας χρηματοδότηση 700 εκατομμυρίων λιρών στο εργοστάσιο, το οποίο σχεδιάζεται στη νοτιοανατολική Αγγλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ