Το σχέδιο της Γερμανίας για την μείωση των τιμών ενέργειας

 Το σχέδιο της Γερμανίας για την μείωση των τιμών ενέργειας

Συνολική προτεινόμενη ελάφρυνση 96 δις ευρώ έως τον Απρίλιο του 2024 - Το σχέδιο στοχεύει στη μείωση του κόστους ζωής

 

Η Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει επειγόντως ένα σχέδιο 96 δισ. ευρώ για να αμβλύνει την πίεση στους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς προειδοποιήθηκε ότι η κατάσταση εφοδιασμού προς το χειμώνα παρέμεινε τεταμένη ακόμη και με πλήρη αποθεματικά.
Το Βερολίνο υποστήριξε τις προτάσεις της επιτροπής να δοθεί σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εφάπαξ πληρωμή αξίας ενός μηνιαίου λογαριασμού φυσικού αερίου φέτος και μηχανισμό περιορισμού των τιμών από τον Μάρτιο, και εργάζεται για την εφαρμογή τους.

«Η κατάσταση της προσφοράς παραμένει τεταμένη παρά τις γεμάτες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις», είπε ο Μιχαήλ Βασιλειάδης, επικεφαλής του συνδικάτου IG BCE και ένας από τους εμπειρογνώμονες της επιτροπής, σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η επιτροπή ελπίζει ότι το σχέδιό τους θα περιορίσει τον πληθωρισμό.

Εάν εγκριθεί, το σχέδιο θα πληρωθεί από ένα πακέτο βοήθειας 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μειώσει τον αντίκτυπο των τιμών της ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να μειώσει την κατανάλωση κατά ένα πέμπτο για να ξεπεράσει τον χειμώνα ​​χωρίς δελτίο.

Το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί μέσω πρόσθετων δανείων που θα εγκριθούν φέτος, αλλά το χρέος δεν θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους ή στους υπολογισμούς του χρέους του επόμενου έτους.
Τα χρήματα θα παρασχεθούν μέσω της επανενεργοποίησης του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης (ΕΚΤ), το οποίο εισήχθη αρχικά το 2020 για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Ο γερμανικός πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα τον Σεπτέμβριο στο 10,9%, λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους που άσκησε πίεση στον Scholz να αντιμετωπίσει την κρίση κόστους ζωής που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι μετοχές των ενεργοβόρων εταιρειών της Γερμανίας εκτινάχθηκαν στα ύψη με την προοπτική οικονομικής βοήθειας, με τις Covestro, BASF, Heidelberg Materials, Lanxess και Thyssenkrupp να ενισχύονται από 6% έως 10%.

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκπονήσει μια σειρά πρωτοβουλιών για να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη πτώση των προμηθειών από τη Ρωσία, η οποία κάποτε κάλυπτε το 40% των αναγκών της Ευρώπης, και την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, αν και η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει κάποιες επικρίσεις επειδή προχώρησε σε σχέδια που τα φτωχότερα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Σύμφωνα με ένα δεύτερο στάδιο του σχεδίου της Γερμανίας, το φρένο θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου στα 12 σεντς από τον Μάρτιο έως το τέλος Απριλίου 2024 στο 80% της χρήσης. Για τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες, θα εφαρμοστεί πλαφόν 7 λεπτών στην τιμή προμήθειας από τον Ιανουάριο του 2023.

Ο Χανς Γιούργκεν Κέρκοφ, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Χάλυβα, είπε ότι το σχέδιο ήταν βασικό δομικό στοιχείο για την υποστήριξη των εταιρειών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

«Είναι σημαντικό να αποτραπεί μόνιμη ζημιά στη βιομηχανική βάση», είπε ο Κέρκοφ.

Οι ειδικοί λένε ότι το πλεονέκτημα μιας εφάπαξ πληρωμής είναι ότι παρέχει άμεση ανακούφιση. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν ενθαρρύνει τη μειωμένη χρήση ενέργειας.

"Παρ' όλα αυτά, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν έναν πολύ ακριβό χειμώνα, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της ανακούφισης δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο", δήλωσε ο Thorsten Storck, ειδικός σε θέματα ενέργειας στη Verivox.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ