Ο Ζελένσκι πανηγυρίζει για την ανακατάληψη της Λιμάν - Ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων

Ο Ζελένσκι πανηγυρίζει για την ανακατάληψη της Λιμάν - Ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων

Η νέα ρωσική ήττα προκαλεί την οργή των συμμάχων του Ρώσου προέδρου που ζητούν χρήση πυρηνικών όπλων

«Η πόλη Λιμάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «εκκαθαρίστηκε πλήρως» από τις ρωσικές δυνάμεις σήμερα, δήλωσε σήμερα (Κυριακή 2/10/2022) ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η εξέλιξη αυτή -που ισοδυναμεί με μια νέα ρωσική ήττα- έρχεται μια ημέρα μετά την απόφαση της Μόσχας να αποσύρει τον στρατό της από το προπύργιό της αυτό στην επαρχία Ντονέτσκ.

«Από τις 12:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) η Λιμάν είναι εντελώς καθαρή. Ευχαριστώ τους στρατιωτικούς μας» τόνισε ο Ζελένσκι σε σύντομο βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram.

Η ανακατάληψη της πόλης χθες, Σάββατο, πραγματοποιήθηκε μόλις μία ημέρα αφού ο Πούτιν κήρυξε την προσάρτηση σχεδόν του ενός πέμπτου της Ουκρανίας -περιλαμβανομένου του Ντονέτσκ, όπου βρίσκεται η Λιμάν- και έθεσε τις περιφέρειες αυτές κάτω από την πυρηνική ομπρέλα της Ρωσίας. Το Κίεβο και η Δύση καταδίκασαν τη σχετική τελετή ως φάρσα.

Οι ρωσικές δυνάμεις «υποχώρησαν για να μην περικυκλωθούν» παραδέχεται η Μόσχα

Ουκρανοί στρατιώτες ανακοίνωσαν την κατάληψη με βίντεο μαγνητοσκοπημένο έξω από το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου της πόλης στο κέντρο της Λιμάν και αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αγαπητοί Ουκρανοί - σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ... απελευθέρωσαν και ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης Λιμάν, στην περιφέρεια Ντονέτσκ», λέει ένας από τους στρατιώτες. Στο τέλος του βίντεο, μια ομάδα στρατιωτών επευφημεί και ρίχνει ρωσικές σημαίες από τη στέγη του κτιρίου και υψώνει στη θέση τους μια ουκρανική σημαία.

Ώρες αργότερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως αποσύρει στρατεύματα από την περιοχή επειδή «δημιουργείται απειλή να περικυκλωθούν»

Η Λιμάν είχε καταληφθεί το Μάιο από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούσαν την πόλη αυτή ως κόμβο επιμελητείας και μεταφορών για τις επιχειρήσεις τους στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας του Ντονέτσκ. Η ανακατάληψή της είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης μετά την έναρξη της αντεπίθεσης-αστραπή τον περασμένο μήνα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου.

Οργισμένοι οι σύμμαχοι του Πούτιν ζητούν χρήση πυρηνικών όπλων

Η παραπάνω εξέλιξη επί του πεδίου αποτελεί μια νέα οδυνηρή ήττα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με αρκετούς συμμάχους του Ρώσου προέδρου να μην κρύβουν την δυσαρέσκεια τους και να ζητούν από αυτόν να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων

Χαρακτηριστική περίπτωση ο Τσετσένος, Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της νότιας ρωσικής περιφέρειας της Τσετσενίας, ο οποίος έγραψε στο Telegram: «Κατά την προσωπική μου γνώμη, θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι και να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος στις μεθοριακές περιοχές και να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος».

Άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχουν δηλώσει πως η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα, όμως η δήλωση του Καντίροφ ήταν η πιο κατηγορηματική μέχρι τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ