Δανία-Σουηδία: Οι ζημιές στους Nord Stream αντιστοιχούν σε "εκατοντάδες κιλά" TNT

Δανία-Σουηδία: Οι ζημιές στους Nord Stream αντιστοιχούν σε "εκατοντάδες κιλά" TNT

Η πηγή και ο δράστης των εκρήξεων παραμένουν ένα μυστήριο, με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα να αρνούνται την ευθύνη

 

Σε υποθαλάσσιες εκρήξεις που αντιστοιχούν σε "εκατοντάδες κιλά" TNT οφείλονται οι τέσσερις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα , ανέφερε σήμερα επίσημη έκθεση που συνέταξαν η Σουηδία και η Δανία και υπέβαλαν στα Ηνωμένα Έθνη.

"Το μέγεθος των εκρήξεων μετρήθηκε αντίστοιχα σε 2,3 και 2,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, που ισοδυναμεί πιθανόν με εκρηκτικές ύλες εκατοντάδων κιλών", αναφέρουν οι δύο σκανδιναβικές χώρες σε ανακοίνωσή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ΣΑ συνεδριάζει για την υπόθεση σήμερα κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.

"Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι εκρήξεις είναι συνέπεια μιας εσκεμμένης ενέργειας", υπογραμμίζουν η Σουηδία και η Δανία στην επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, χωρίς να υποδεικνύουν πιθανό υπεύθυνο.

Η πηγή και ο δράστης των εκρήξεων παραμένουν ένα μυστήριο, με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα να αρνούνται την ευθύνη.

Οι διαρροές εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα ανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας τη Δευτέρα. Δύο βρίσκονται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Σουηδίας και οι άλλες δύο σε αυτές της Δανίας. Σε αυτές απαγορεύεται η πλοήγηση καθώς και οι υπερπτήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση Δανίας-Σουηδίας, οι δύο διαρροές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 αναμένεται να σταματήσουν την Κυριακή. Το πότε θα σταματήσουν οι διαρροές στον Nord Stream 2 παραμένει αβέβαιο.

Η Nord Stream AG, η διαχειρίστρια εταιρεία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι σκοπεύει να "ξεκινήσει την αποτίμηση της ζημιάς στον αγωγό μόλις λάβει τις αναγκαίες, επίσημες άδειες", δηλαδή "όταν σταθεροποιηθεί η πίεση στον αγωγό και σταματήσει η διαρροή αερίου".

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ