Σαμποτάζ στο Nord Stream βλέπει η Ευρώπη, σε συναγερμό ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Η Δανία ενισχύει την ασφάλεια μετά από πρωτοφανείς ζημιές στις συνδέσεις. Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται έως και 12%

Σαμποτάζ στο Nord Stream βλέπει η Ευρώπη, σε συναγερμό ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Η Γερμανία υποψιάζεται ότι το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream υπέστη ζημιά από μια πράξη δολιοφθοράς, σε αυτό που θα ισοδυναμούσε με σημαντική κλιμάκωση της ενεργειακής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.

Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο ασφαλείας, τα στοιχεία δείχνουν βίαιη πράξη και όχι τεχνικό ζήτημα. Διαρροές φυσικού αερίου από τρεις αγωγούς εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στη Βαλτική Θάλασσα, ωθώντας τη Δανία να πει ότι ενισχύει την ασφάλεια γύρω από τα ενεργειακά της περιουσιακά στοιχεία.

Είναι το πιο σαφές μήνυμα μέχρι στιγμής ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιβιώσει αυτόν τον χειμώνα τουλάχιστον, χωρίς σημαντικές ροές ρωσικού φυσικού αερίου. Οι αγωγοί ήταν ήδη εκτός λειτουργίας, αλλά κάθε ελπίδα ότι η Μόσχα θα μπορούσε να είχε ανοίξει ξανά τις στρόφιγγες κάποια στιγμή έχει πλέον διαψευστεί. Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για συμπτώσεις», δήλωσε η Mette Frederiksen, πρωθυπουργός της Δανίας, σε δημοσιογράφους. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σαμποτάζ».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι πριν από τα αποτελέσματα μιας έρευνας, ήταν πρόωρο να γίνουν εικασίες για πιθανή δολιοφθορά. «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», είπε.

Η Ρωσία πιέζει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης εδώ και μήνες, συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού καθώς προσπαθεί να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στους συμμάχους της Ουκρανίας. Η Ευρώπη αντέδρασε γεμίζοντας τις αποθήκες φυσικού αερίου και προσπαθώντας να προμηθευτεί εναλλακτικές προμήθειες. Προς το παρόν, φαίνεται ότι αυτές οι προσπάθειες θα είναι αρκετές για να περάσει η Ευρώπη αυτό το χειμώνα, αν και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον επόμενο. Το μπλοκ πήρε περίπου το 40% του φυσικού αερίου του αγωγού από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο, ένα ποσοστό που τώρα ανέρχεται σε περίπου 9%.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται προτάσεις για φάουλ σε ενεργειακά κέντρα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι οπλίζει τις ροές ενέργειας εδώ και μήνες και ότι χρησιμοποιεί ζητήματα συντήρησης και επισκευής ως πρόσχημα για να σταματήσει τις προμήθειες. Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία είπε ότι είχε αποτρέψει μια επίθεση σε ένα συγκρότημα πετρελαίου και φυσικού αερίου που προμηθεύει την Ευρώπη.

Τον Ιούλιο, το Bloomberg ανέφερε ότι το Κρεμλίνο ήταν πιθανό να διατηρήσει ζωτικές ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε ελάχιστα επίπεδα όσο η αντιπαράθεση για την Ουκρανία συνεχίζει να αυξάνει την πίεση στην ήπειρο.

Οι γερμανικές, δανικές και σουηδικές αρχές ερευνούν τις διαρροές, οι οποίες ήταν τόσο μεγάλες που παρατηρήθηκαν στα ραντάρ των σκαφών της περιοχής. Οι διαρροές προέρχονται από τον Nord Stream, ο οποίος εξακολουθούσε να στέλνει μειωμένους όγκους φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως ότου αυτό που η Μόσχα περιέγραψε ως τεχνικό πρόβλημα σταμάτησε τις ροές νωρίτερα αυτό το μήνα και τον Nord Stream 2, ένα έργο που εγκαταλείφθηκε καθώς πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Η Δανία έχει στείλει ένα πολεμικό πλοίο καθώς και ένα περιβαλλοντικό σκάφος και ένα ελικόπτερο στην περιοχή, ανέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δανίας. Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος δήλωσε νωρίτερα ότι κατέγραψε διαρροές φυσικού αερίου τόσο από τον Nord Stream όσο και από τον Nord Stream 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και από αυτόν της Σουηδίας.

Ο Nord Stream, ο οποίος ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τη ρωσική Gazprom PJSC, δήλωσε ότι ήταν αδύνατο να πούμε πότε θα μπορούσε να διορθωθεί η ζημιά.

«Η καταστροφή που συνέβη μέσα σε μία ημέρα σε τρεις γραμμές του συστήματος αγωγών Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο χειριστής. «Είναι αδύνατο τώρα να εκτιμηθεί το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των λειτουργιών της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου».

Οι τιμές αναφοράς του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 12%, μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών.

«Οι τιμές διαπραγματεύονται επίσης υψηλότερα στις εικασίες ότι επρόκειτο για σαμποτάζ, αν και αυτό θα σήμαινε παραμένει εξαιρετικά κερδοσκοπικό», δήλωσε ο James Huckstepp, επικεφαλής της ανάλυσης φυσικού αερίου EMEA στην S&P Global Commodity Insights. Η S&P Global Commodity Insights έχει ήδη υποθέσει ότι οι υπόλοιπες ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα μειωθούν στο μηδέν πριν από το τέλος του έτους, είπε.

Οι διαρροές αερίου ενέχουν επίσης κινδύνους για το περιβάλλον και την ασφάλεια. Τη Δευτέρα, η Ναυτιλιακή Αρχή της Δανίας συμβούλευσε τα πλοία να αποφεύγουν περιοχές νότια και νοτιοανατολικά του νησιού Bornholm αφού εντόπισαν αρκετές διαρροές αερίου κοντά στους αγωγούς.

«Οι διαρροές αγωγών φυσικού αερίου συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια και ως εκ τούτου αυξάνουμε το επίπεδο ετοιμότητας ως αποτέλεσμα των γεγονότων που έχουμε δει τις τελευταίες 24 ώρες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κρίστοφερ Μπότζαου, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας. «Θέλουμε να παρακολουθούμε διεξοδικά τις κρίσιμες υποδομές της Δανίας προκειμένου να ενισχύσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού στο μέλλον».

Η Σουηδική Ναυτιλιακή Διοίκηση απαγόρευσε στα πλοία να εισέλθουν σε μια περιοχή εντός πέντε ναυτικών μιλίων τόσο από τον Nord Stream 1 όσο και από τον Nord Stream 2, επικαλούμενη ζημιές, διαρροές και «εκρηκτικό αέριο στην περιοχή».

Η σουηδική ακτοφυλακή παρακολουθεί την περιοχή με αεροπλάνο.

Δεν έχουν εντοπιστεί διαρροές nord stream στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Φινλανδίας, δήλωσε τηλεφωνικά ο Petteri Salli, αξιωματικός υπεύθυνος στην περιοχή ακτοφυλακής του Κόλπου της Φινλανδίας.

Η ζημιά στους αγωγούς δεν είχε αντίκτυπο σε παρακείμενες χερσαίες υποδομές φυσικού αερίου στη Γερμανία, δήλωσε ο διαχειριστής του δικτύου Gascade.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ