Οι Ταλιμπάν πάνε διαδίκτυο

Ένα χρόνο μετά την ανάκτηση της εξουσίας στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν δείχνουν ότι τελικά δεν τους πειράζει τόσο πολύ το διαδίκτυο

Οι Ταλιμπάν πάνε διαδίκτυο

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι προηγουμένως μπλόκαραν την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να αποτρέψουν αυτό που αποκαλούσαν ανηθικότητα και αισχρότητα, δήλωσαν πρόσφατα ότι αναβαθμίζουν τα δίκτυα διαδικτύου του Αφγανιστάν σε 4G, μια στροφή που σηματοδοτεί τον εναγκαλισμό της ομάδας με μια δυτική τεχνολογία στην οποία αντιτίθεται εδώ και καιρό.

Τώρα, μερικές περιοχές στην πρωτεύουσα συνδέονται με το 4G και οι Ταλιμπάν αναμένουν να συνεργαστούν με έναν πάροχο δικτύου για να επεκτείνουν αυτή τη συνδεσιμότητα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, δήλωσε ο Νατζίμπουλαχ Χακάνι, αναπληρωτής υπουργός Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφοριών των Ταλιμπάν. Οι περισσότεροι Αφγανοί με πρόσβαση στο Διαδίκτυο βασίζονται πλέον στην τεχνολογία 2G.

Η φονταμενταλιστική ισλαμική ομάδα ήταν ήδη ενεργή στο WhatsApp της Meta Platforms Inc. Προηγουμένως χρησιμοποιούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μεταδίδει αντιαμερικανική προπαγάνδα και τώρα βασίζεται στο WhatsApp και το Twitter για τη δημοσίευση κυβερνητικών εντολών και δελτίων τύπου.

Ο κύριος εκπρόσωπος της ομάδας χρησιμοποίησε το Twitter για να ενημερώσει τους 660.000 οπαδούς του ότι οι γυναίκες διατάσσονται να καλύπτονται από την κορυφή μέχρι τα νύχια, για παράδειγμα.

Το ένα τέταρτο των 38 εκατομμυρίων ανθρώπων του Αφγανιστάν συνδέονται στο διαδίκτυο από τα κινητά τους τηλέφωνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι Ταλιμπάν.

Ενώ οι Αφγανοί προσπαθούν να βρουν Wi-Fi, η κυβέρνηση μαθαίνει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σαν ένα επιθετικό όργανο.

Πέρυσι, αξιωματούχοι των Ταλιμπάν ανέστειλαν τη σύνδεση σε όλη την Καμπούλ για να εμποδίσουν τους Αφγανούς να οργανώσουν διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της κατάληψης της πρωτεύουσας. Στα βορειοανατολικά του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έκοψαν επίσης το διαδίκτυο για να αποτρέψουν τη διαδικτυακή στρατολόγηση από αντίπαλες δυνάμεις.

Ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν στοχευμένες διακοπές λειτουργίας για να καταπνίξουν τις διαμαρτυρίες και να περιορίσουν τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για παραβιάσεις σε περιοχές όπως το Balkhab, το Andarab και το Panjshir. Οι Ταλιμπάν παραδέχονται ότι μπλόκαραν 23 εκατομμύρια «ανήθικους» ιστότοπους, οι οποίοι λένε ότι μετέδιδαν αντι-ισλαμικό περιεχόμενο.

Η συνδεσιμότητα στο Αφγανιστάν ήταν πάντα ασταθής και η συντήρηση κοστίζει χρήματα. Ο Χακάνι είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση είχε εισπράξει 6,8 δισεκατομμύρια Αφγανούς (77 εκατομμύρια δολάρια) σε φόρους από φορείς εκμετάλλευσης διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας φέτος. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι διέταξε τους φορείς εκμετάλλευσης να μειώσουν τις τιμές που χρεώνουν στους χρήστες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Αφγανοί έχουν διαπιστώσει ότι ενώ οι τιμές έχουν αυξηθεί, η εξυπηρέτηση έχει μειωθεί.

Η Access Now, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει τα ψηφιακά δικαιώματα, σημειώνει ότι ακόμη και αν ο μέσος Αφγανός έχει πρόσβαση στην Google, ο φόβος της παρακολούθησης ή η ικανότητα των Ταλιμπάν να μπορούν να παρακολουθούν το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης εμποδίζει την ελευθερία.

Ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι τα κινητά τους τηλέφωνα ελέγχονται τακτικά από τους Ταλιμπάν για τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ