Νέα τετ α τετ Πούτιν με Ερντογάν στο Σότσι

Νέα τετ α τετ Πούτιν με Ερντογάν στο Σότσι

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υπερβαίνουν μια λεπτή διπλωματική πράξη εξισορρόπησης. Πρόκειται για το κύρος και τη στρατηγική για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντώνται για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα, στο Σότσι της Ρωσίας σήμερα για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα διεξαγάγουν επίσης συνομιλίες για τα σχέδια της Τουρκίας για στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, αφού απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα τον περασμένο μήνα.

Εχουν μια ασταθή σχέση εδώ και χρόνια. Αλλά ένας κοινός σκεπτικισμός και καχυποψία προς τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους, τους επέτρεψε επίσης να καλλιεργήσουν δεσμούς στο εμπόριο, την ενέργεια και ακόμη και την άμυνα. Δεσμούς, που επέζησαν από μια κρίση όταν ο τουρκικός στρατός, μέλος του ΝΑΤΟ, κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα με τη Συρία το 2015.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιδίωξε να αναδείξει τον εαυτό του σε κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια αρένα σε συγκρούσεις, από τη Συρία έως τη Λιβύη και σε εντάσεις μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό εξηγεί εν μέρει τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει για συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που οδήγησε στη συμφωνία του περασμένου μήνα για τις εξαγωγές σιτηρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ