Μακρόν: Ικανοποίηση από τη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ

 Μακρόν: Ικανοποίηση από τη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ

Για το ρωσικό πετρέλαιο ο Μακρόν είπε πως με τις σημερινές αποφάσεις θα μειωθεί ως το τέλος του χρόνου κατά 92% η κατανάλωση του από τις χώρες της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά το τέλος της σημερινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που όπως είπε προβλέπει την λήψη μέτρων κατά ακόμη 80 ρώσων ολιγαρχών, κατά τριών ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών και κατά της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας. Σε ό,τι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο ο Μακρόν είπε πως με τις σημερινές αποφάσεις θα μειωθεί ως το τέλος του χρόνου κατά 92% η κατανάλωση του από τις χώρες της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσθετη οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας με 9 δισεκ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα ο Μακρόν ανέφερε πως συμφωνήθηκε η αύξηση των δαπανών και των επενδύσεων, καθώς και η εκπόνηση ενός κοινού ευρωπαϊκού προγραμματισμού.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία των κοινών ευρωπαϊκών προμηθειών, της από κοινού αντιμετώπισης της αύξησης του κόστους της ενέργειας και της απεξάρτησης από την Ρωσία μέσω της δημιουργίας ευρωπαϊκών μηχανισμών, αλλά και της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι εξαγωγές δημητριακών από την Ουκρανία και μέσω της Μαύρης Θαλλασας, όπου ρόλο διαδραματίζει και η Τουρκία, καθώς και οι προσπάθειες αύξησης της παραγωγής από τις αφρικανικές χώρες. Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα θα τεθεί και στο επίπεδο του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ