Ποινή ισόβια κάθειρξης από ουκρανικό δικαστήριο σε 21χρονο Ρώσο στρατιώτη για έγκλημα πολέμου

Ποινή ισόβια κάθειρξης από ουκρανικό δικαστήριο σε 21χρονο Ρώσο στρατιώτη για έγκλημα πολέμου

Ο 21χρονος παρακολουθούσε σιωπηλά τη διαδικασία από ένα κουβούκλιο από ενισχυμένο γυαλί, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, και δεν έδειξε κανένα συναίσθημα την ώρα που διαβαζόταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Ουκρανικό δικαστήριο έκρινε ένοχο έναν Ρώσο στρατιώτη, ο οποίος δικαζόταν για τον φόνο αμάχου και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

Πρόκειται για τον 21χρονο διοικητή άρματος μάχης, τον Βαντίμ Σισιμαρίν. Ο ίδιος είχε δηλώσει ένοχος για τον φόνο του 62χρονου αμάχου Ολεξάντρ Σελίποφ στο χωριό Τσουπαχίβκα στη βορειοανατολική Ουκρανία στις 28 Φεβρουαρίου, έπειτα από διαταγή που έλαβε να τον πυροβολήσει από ένα αυτοκίνητο.

Ο δικαστής Σέρχι Αγκαφόνοφ δήλωσε ότι ο Σισιμαρίν, εκτελώντας “εγκληματική διαταγή” από στρατιωτικό υψηλότερου βαθμού, πυροβόλησε πολλές φορές το θύμα στο κεφάλι με αυτόματο όπλο.

Ο ίδιος ο 21χρονος παρακολουθούσε σιωπηλά τη διαδικασία από ένα κουβούκλιο από ενισχυμένο γυαλί, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, και δεν έδειξε κανένα συναίσθημα την ώρα που διαβαζόταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Η συγκεκριμένη δίκη έχει τεράστια συμβολική σημασία για την Ουκρανία, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία για ωμότητες και βαναυσότητα σε βάρος αμάχων, κατά τη διάρκεια της εισβολής της και, όπως σημειώνει, έχει εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Από την πλευρά της, η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους ή ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη σε εγκλήματα πολέμου. Μέχρι στιγμής, το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει την σημερινή καταδίκη του Ρώσου στρατιώτη. Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τη δίκη και ότι η απουσία διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία περιορίζει την ικανότητά της να προσφέρει βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ