Ευρωβαρόμετρο: Θετικοί οι Ευρωπαίοι για τις κυρώσεις στη Ρωσία – Διχασμένοι οι Έλληνες

Ευρωβαρόμετρο: Θετικοί οι Ευρωπαίοι για τις κυρώσεις στη Ρωσία – Διχασμένοι οι Έλληνες

Έρευνα από το Ευρωβαρόμετρο σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ δείχνει ευρεία συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών υπέρ της αντίδρασης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ποιες οι απόψεις των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που διεξήχθη στα 27 κράτη – μέλη μεταξύ 13 – 20 Απριλίου, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει επιδείξει αλληλεγγύη (78%, έναντι 66% στην Ελλάδα), ενότητα (62% στην ΕΕ, έναντι 47% στην Ελλάδα) και ταχύτητα (58%, έναντι 45% στην Ελλάδα) στην αντίδρασή της.

Ωστόσο, στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι ή μη είστε με τον τρόπο που η ΕΕ αντέδρασε στον πόλεμο στην Ουκρανία, «πολύ ικανοποιημένοι και μάλλον ικανοποιημένοι» δηλώνουν το 51% των πολιτών στην ΕΕ, έναντι 29% στην Ελλάδα, ενώ «μάλλον μη ικανοποιημένοι, ή καθόλου ικανοποιημένοι» δηλώνουν το 43% στην ΕΕ, έναντι 69% στην Ελλάδα.

Ευρωβαρόμετρο: Ευρωπαίοι και Ουκρανία

Επιπλέον, οι ερωτώμενοι ευρωπαίοι πολίτες (πάνω από 26.000) τάσσονται ευρέως υπέρ της αταλάντευτης στήριξης προς την Ουκρανία και τον λαό της. Ειδικότερα, περισσότεροι από εννέα στους δέκα (93%) εγκρίνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες από τον πόλεμο.

Το 88% των Ευρωπαίων επικροτεί την ιδέα της υποδοχής στην ΕΕ ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Το 80% εγκρίνει τη χρηματοδοτική στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία.

Το 66% συμφωνεί ότι «η Ουκρανία θα πρέπει να προσχωρήσει στην ΕΕ όταν είναι έτοιμη», το 71% πιστεύει ότι η Ουκρανία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και το 89% αισθάνεται συμπάθεια προς τους Ουκρανούς.

Ευρωβαρόμετρο: Για τις κυρώσεις και τις αποστολές εξοπλισμού
Πολύ υψηλή είναι επίσης η στήριξη για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε συνέχεια της στρατιωτικής της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων (80%) εγκρίνει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έναντι 54% στην Ελλάδα. Το 79% των Ευρωπαίων, έναντι 52% των Ελλήνων, εγκρίνει τις κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών με στόχο την επιβολή σαφούς οικονομικού και πολιτικού κόστους στην πολιτική ελίτ της Ρωσίας που είναι υπεύθυνη για την εισβολή.

Επιπλέον, τα 2/3 των Ευρωπαίων (67%), έναντι 40% των Ελλήνων, εγκρίνουν τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της αγοράς και της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ το 75% στην ΕΕ, έναντι 63% στην Ελλάδα, θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύει ότι «χρειαζόμαστε μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία εντός της ΕΕ».

Ευρωβαρόμετρο: Για ρωσική ενέργεια και ακρίβεια

Η έρευνα δείχνει επίσης ευρεία υποστήριξη για τις δράσεις της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας με στόχο την εξάλειψη της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με 85% στην ΕΕ, έναντι 71% στην Ελλάδα.

Υπάρχει ευρεία συναίνεση όσον αφορά τη δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΕΕ προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι έλλειψης για τον επόμενο χειμώνα (86%), όσον αφορά τη λήψη μέτρων από την ΕΕ για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των εμπορευμάτων (85%), καθώς και όσον αφορά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά πιο επείγουσα την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (84%).

Το 90% των Ευρωπαίων και το 95% των Ελλήνων συμφωνεί ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Το 86% των Ευρωπαίων και το 94% των Ελλήνων δηλώνει ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγοραστική του δύναμη. Τέλος, υπέρ της κοινής αγοράς φυσικού αερίου, προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές τάσσεται το 85% των πολιτών στην ΕΕ, έναντι 81% στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ