Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ με... διπλωματική αναβάθμιση του Ερντογάν - Συναντήσεις με Μακρόν και Ντράγκι

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ με... διπλωματική αναβάθμιση του Ερντογάν - Συναντήσεις με Μακρόν και Ντράγκι

Μόνο «απομονωμένος» δεν είναι ο Τούρκος Πρόεδρος που παίζει το χαρτί του «επιτήδειου ουδέτερου» στον πόλεμο της Ουκρανίας και μέχρι στιγμής δικαιώνεται...

Ο Τούρκος πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ είχε συναντήσεις με τον Ιταλό και τον Γάλλο ομόλογο του.

O Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Συμφώνησαν να διατηρήσουν σταθερό και στενό συντονισμό μεταξύ των συμμάχων καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, αναφέρουν πηγές της γαλλικής προεδρίας. Θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την ενίσχυση της Συμμαχίας με έμφαση στην ενδυνάμωση της πτέρυγας (σ.σ. ανατολική) και τη δυνατότητα αποτροπής.

Συζήτησαν για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη. Θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλους τους διαθέσιμους διπλωματικούς διαύλους για να εξασφαλίσουν επειγόντως κατάπαυση του πυρός. Μόλις εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός, η Γαλλία και η Τουρκία θα είναι διαθέσιμες για να υποστηρίξουν μια απαραίτητη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τούρκος ομόλογός του συζήτησαν επίσης την κατάσταση στον Νότιο Καύκασο. Και οι δύο θέλουν να αποτρέψουν πιθανές αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην περιοχή. Ο κ. Μακρόν επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να εργαστεί στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ για μια μόνιμη πολιτική λύση στη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Ανέφερε επίσης ότι χαιρετίζει τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

Συνάντηση και με Μάριο Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε λιτή ανακοίνωσή της, η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης αναφέρει ότι "κατά την διάρκεια της συνομιλίας έγινε αναφορά στις εξελίξεις της κρίσης στην Ουκρανία και στην κατάσταση στην Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Λιβύη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ