Γενς Στολτενμπεργκ: Στείλαμε 40.000 στρατεύματα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Γενς Στολτενμπεργκ: Στείλαμε 40.000 στρατεύματα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Ο γγ του ΝΑΤΟ, ανέφερε πως οι ηγέτες της Συμμαχίας συμφώνησαν να ενισχύσουν την άμυνά τους στα ανατολικά ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την Ουκρανία ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την άμυνά τους στα ανατολικά ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Το μήνυμα για την ενότητα του ΝΑΤΟ και το «καρφί» για τη στάση της Τουρκίας

«Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθετήσαμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά», ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε νωρίτερα ότι τέσσερις νέες ομάδες μάχης θα σταλούν στη Σλοβακία, στην Ουγγαρία, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ζελένσκι - Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Ζήτησε το 1% των αρμάτων μάχης και αεροπλάνων της Συμμαχίας

Ο Στόλτενμπεργκ παράλληλα εξήγησε τι συμφώνησαν να κάνουν περαιτέρω στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσουν την Ουκρανία, τονίζοντας ότι υπάρχει μια «νέα πραγματικότητα ασφάλειας».

Στην ξηρά, θα υπάρχουν ουσιαστικά περισσότερες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας σε υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας. Στον αέρα θα αναπτυχθούν περισσότερα τζετ και στη θάλασσα θα υπάρχουν ομάδες κρούσης αερομεταφορέων, υποβρύχια και μαχητικά πλοία σε επίμονη βάση. Και εκτός από περισσότερες στρατιωτικές προμήθειες, η άμυνα στον κυβερνοχώρο ενισχύεται επίσης και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει επίσης την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι των πυρηνικών και βιολογικών απειλών.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι ανησυχεί επειδή η Ρωσία προσπαθεί να κατηγορήσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της ότι προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα και είπε ότι το να κατηγορείς άλλους είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσεις ένα πρόσχημα για να κάνουν και οι ίδιοι το ίδιο. Αυτές οι κατηγορίες κατά της Ουκρανίας και των συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι ψευδείς.

Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων «θα αλλάξει εντελώς τη φύση της σύγκρουσης», καθώς θα ήταν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι θα επηρεάσει όχι μόνο τους ανθρώπους στην Ουκρανία αλλά και πιθανές χώρες του ΝΑΤΟ. Επεσήμανε ότι Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει χημικούς παράγοντες στο παρελθόν – συμπεριλαμβανομένου του Σάλσμπουρι και είπε ότι αυτό το θέμα αναδεικνύει τη σημασία του τερματισμού του πολέμου, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση».

Σχετικά με το αίτημα του Ζελένσκι να στείλει το ΝΑΤΟ το 1% των τανκς και των αεροσκαφών του, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι όλοι ακούσαμε «προσεκτικά» τον πρόεδρο Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν σημαντική υποστήριξη στην Ουκρανία – αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τον εξοπλισμό που έχει γίνει λόγος. Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ουκρανία με όπλα, ώστε να μπορέσει να αμυνθεί.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία άλλαξε το περιβάλλον ασφαλείας μακροπρόθεσμα και το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για «μακροπρόθεσμα».

Επανέλαβε ότι η Συμμαχία έχει αυξήσει την παρουσία της στα ανατολικά και σήμερα συμφώνησε για τέσσερις νέες ομάδες μάχης που θα σταλούν στη Σλοβακία, στην Ουγγαρία, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ