Κυρ. Μητσοτάκης: Το μήνυμα για την ενότητα του ΝΑΤΟ και το «καρφί» για τη στάση της Τουρκίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Το μήνυμα για την ενότητα του ΝΑΤΟ και το «καρφί» για τη στάση της Τουρκίας

«Να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Συμμαχία είναι απολύτως ενωμένη στο να στηρίξει την Ουκρανία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το πακέτο κυρώσεων είναι ενισχυμένο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν διαρροές, ότι όλες οι χώρες εφαρμόζουν τις κυρώσεις». Η φράση του ερμηνεύεται ως αιχμή προς την Τουρκία που δεν έχει πάρει μέτρα κατά της Ρωσίας, κάτι που πράττουν τόσο οι 29 χώρες -μέλη της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, οι χώρες της ΕΕ και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Ζελένσκι - Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Ζήτησε το 1% των αρμάτων μάχης και αεροπλάνων της Συμμαχίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη. «Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν καταλάβει, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να διευρύνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και να αυξήσει περισσότερα κονδύλια για την άμυνα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες.


Η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για τα μέτρα που εφαρμόζουν «για να μην προκαλέσουν περισσότερο πόνο στους Ευρωπαίους πολίτες». Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο ζήτημα της εξάρτησης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Αυτή τη στιγμή, το βασικό πρόβλημα στην Ευρώπη είναι οι υψηλές τιμές στα καύσιμα και οι υψηλοί λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η Ελλάδα έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις» ανέφερε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ:

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε πως αν ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στην Ουκρανία, αυτό θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη στο ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας, σε αυτόν τον αγώνα για την ύπαρξή της.

Και θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησαν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα εδώ και καιρό. Η Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι απόλυτα συμπληρωματική με τη Συμμαχία. Κι αναμένω ότι αυτή η ισχυρή σχέση θα λάβει συγκεκριμένη μορφή στη Σύνοδο της Μαδρίτης, τον Ιούνιο.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι κυρώσεις που αφορούν το φυσικό αέριο είναι αναγκαίες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε πως όποια μέτρα εφαρμόσουμε δεν θα καταλήξουν να είναι πιο επώδυνα για τους Ευρωπαίους πολίτες από ό,τι για τη Ρωσία. Πιστεύω πως η δέσμη των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει είναι ισχυρή. Πιστεύω πως τώρα θα πρέπει να εστιάσουμε στο να μην υπάρξουν «διαρροές» όσον αφορά στην εφαρμογή των κυρώσεων, ότι όλες οι χώρες που είναι μέλη αυτής της συμμαχίας συμμετέχουν στις κυρώσεις.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενεργήσουμε το ταχύτερο δυνατό ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτή είναι η απόφαση που λάβαμε στις Βερσαλλίες. Και, φυσικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική δύναμη της Ευρώπης στις αγορές ώστε να πετύχουμε τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου. Διότι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα στην Ευρώπη είναι η σύνδεση μεταξύ των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και των πολύ υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα το απόγευμα. Η Ελλάδα έχει διατυπώσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη χρήση της συλλογικής δύναμης που έχουμε στην αγορά για να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας, οι επιχειρήσεις μας, δεν θα αντιμετωπίσουν δυσανάλογο κόστος από την εφαρμογή αυτών των κυρώσεων.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι μια ύφεση είναι πιθανή ως αποτέλεσμα της εισβολής του Putin στην Ουκρανία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναμένω ότι σίγουρα θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, με βάση τις προβλέψεις μας. Και αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε για να αντισταθούμε σε μια επιθετική συμπεριφορά. Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι πιθανή μια ύφεση. Αλλά -επαναλαμβάνω- εναπόκειται σε μας, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, να είμαστε δημιουργικοί, να σκεφτούμε λύσεις έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο, προκειμένου να βάλουμε ένα όριο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που αυτή τη στιγμή προκαλεί πραγματικά μεγάλη ζημιά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ