Ζελένσκι - Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Ζήτησε το 1% των αρμάτων μάχης και αεροπλάνων της Συμμαχίας

Ζελένσκι - Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Ζήτησε το 1% των αρμάτων μάχης και αεροπλάνων της Συμμαχίας

«Στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας σήμερα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ζήτησε από τη Συμμαχία την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς», ώστε η χώρα του να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να παράσχει στην Ουκρανία το 1% όλων των αρμάτων μάχης και των αεροσκαφών της.

«Η Ουκρανία χρειάζεται όπλα ενάντια στα ρωσικά πολεμικά πλοία, ενάντια στις αεροπορικές επιθέσεις. Χωρίς αυτά τα όπλα η Ουκρανία δεν θα μπορεί να έχει ύπαρξη. Η Συμμαχία μπορεί να μας βοηθήσει, δεν είναι πολύ αργά» είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του είχε ζητήσει από το ΝΑΤΟ μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης: «Αλλά δεν μας έδωσαν ούτε ένα... Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα κατά τη διάρκεια του πολέμου, να μην έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις στα αιτήματα για βοήθεια. Η Ουκρανία δεν ήθελε ποτέ αυτόν τον πόλεμο. Και δεν θέλει να πολεμήσει για χρόνια. Απλώς θέλουμε να σώσουμε τον λαό μας. Θέλουμε να επιβιώσουμε! Όπως κάθε λαός, έχουμε το δικαίωμα σε αυτό. Το δικαίωμα στη ζωή. Το δικαίωμα σε αυτό το ποσοστό» είπε ο Ζελένσκι.

«Δεν κατηγορώ το ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει. Δεν είναι οι ρουκέτες και οι βόμβες σας που καταστρέφουν τις πόλεις μας. Υπήρχαν βόμβες φωσφόρου σήμερα. Σκοτώθηκαν και ενήλικες και παιδιά. Θέλω απλώς να ξέρετε: η Συμμαχία μπορεί ακόμα να αποτρέψει Ουκρανοί από το θάνατο από ρωσικά χτυπήματα. Παρέχοντάς μας δώστε μας όλα τα όπλα που χρειαζόμαστε» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε:

«Και σας παρακαλώ, μην μας ξαναπείτε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν πληρούν τα ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές. Υπάρχουν άνισοι εταίροι σε αυτόν τον πόλεμο: «Η Ρωσία δεν πτοείται από τίποτα, απολύτως τίποτα. Σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα έριξαν βόμβες φωσφόρου».

Ο Ζελένσκι είπε επιπλέον: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να καταλάβει ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια γκρίζα ζώνη. Μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Αλλά είμαστε δυνατοί άνθρωποι! Και αμυνόμαστε εδώ και ένα μήνα! Ένας μήνας ηρωικής αντίστασης, ατιμώρητης καταστροφής μιας ειρηνικής χώρας, και μαζί του - ολόκληρη η αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ασφάλειας».

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ