Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ένα δισ. ευρώ για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ένα δισ. ευρώ για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασιάζει στο 1 δισ. ευρώ τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη τα 27 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το “πράσινο φως” για να δοθεί επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που είναι αφιερωμένη στην εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, με προσκεκλημένο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η ΕΕ θα εξακολουθεί να υποστηρίζει την Ουκρανία καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί δεινά «στον ουκρανικό πληθυσμό», όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Προηγούμενο πακέτο της στρατιωτικής βοήθειας

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο πακέτο της στρατιωτικής βοήθειας που είχε εγκριθεί είχε αξία επιπλέον 500 εκατ. ευρώ. Η αποστολή όπλων σε κράτος-μη μέλος της ΕΕ που υφίσταται επίθεση αποτελεί ιστορική πρωτιά.

Ωστόσο η απόφαση δεν λήφθηκε τόσο ομαλά, παρότι ο κ. Μπορέλ την είχε αναγγείλει προτού την εγκρίνουν οι κυβερνήσεις.

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη χρήση κεφαλαίων του προϋπολογισμού της ΕΕ για στρατιωτικούς σκοπούς. Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας πήρε έτσι τη μορφή μηχανισμού που χρηματοδοτείται χωριστά από τα κράτη μέλη.

Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα όπλα που δόθηκαν σε διμερές επίπεδο.

Σύνοδος της ΕΕ: Τι θα συζητήσει ο Μπάιντεν

Στη σημερινή σύνοδο της ΕΕ ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τις εξελίξεις στον πόλεμο και την αντίδραση της Δύσης. Θα έχει προηγηθεί η σύνοδος του NATO, ενώ θα διεξαχθεί και η σύνοδος της G7 στις Βρυξέλλες.

Στη σύνοδο του NATO αναμένεται να απευθυνθεί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ θα συνομιλήσει ξανά μαζί τους μέσα στην ημέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ