Ο Μπάιντεν ανακοινώνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Ο Μπάιντεν ανακοινώνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από τις ΗΠΑ την Τρίτη χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων συμμάχων της, όπως αναφέρει το Bloomberg. 

 

Η απαγόρευση θα περιλαμβάνει το ρωσικό πετρέλαιο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και άνθρακα. Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι εξαρτώνται περισσότερο από τις ΗΠΑ στη ρωσική ενέργεια, ανέφερε άλλη πηγή.

Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου αύξησαν τα κέρδη σημειώνοντας άνοδο 4% στα 124,21 δολάρια στις 8:19 π.μ. στη Νέα Υόρκη, ενώ το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισαγωγής πετρελαίου ωθεί το αργό να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κογκρέσο είναι αυτό που άσκησε πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να κινηθεί πιο γρήγορα.

Το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας είχαν μέχρι στιγμής απαλλαγεί ως επί το πλείστον από κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και, κυρίως, το φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σκόπευε να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά η κίνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική - η χώρα δεν έχει εισάγει κανένα από το 2019.


Ο Λευκός Οίκος από τη Δευτέρα είπε ότι δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση.

«Αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εσωτερικά και επίσης με τους ομολόγους και τους εταίρους μας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Η Ευρώπη εισάγει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία από ό,τι οι ΗΠΑ, είπε. «Έτσι, προφανώς, γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά καθώς κάνουμε αυτές τις συνομιλίες και καθώς διαβουλεύουμε με τους εταίρους μας ότι θα υπάρξει -- έχουμε διαφορετικές ικανότητες και δυνατότητες».

Το ρωσικό πετρέλαιο αποτελούσε περίπου το 3% του συνόλου των αποστολών αργού που έφθασαν στις ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Συνολικά, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου αντιπροσώπευαν περίπου το 8% του συνόλου των ΗΠΑ. Οι εισαγωγές ρωσικού αργού από τις ΗΠΑ το 2022 μειώθηκαν στον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από το 2017, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Kpler.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ