Η Γερμανία σταματάει από τη λειτουργία τον Nord Stream 2 ως αντίποινα στη Ρωσία

Η Γερμανία σταματάει από τη λειτουργία τον Nord Stream 2 ως αντίποινα στη Ρωσία

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι “βγάζει από την πρίζα” τον αγωγό Nord Stream 2, μετά το χθεσινό διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ουκρανία και τις ραγδαίες εξελίξεις.

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ότι “παγώνει” μέχρι νεωτέρας τις διαδικασίες αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, λόγω των τελευταίων ενεργειών της Ρωσίας.

Όπως είπε ο Όλαφ Σολτς, έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. “Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία”, τόνισε ο Σολτς.

“Η κατάσταση σήμερα είναι ριζικά διαφορετική και ως εκ τούτου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, πρέπει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση… αναφορικά και με τον Nord Stream 2”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος.

Ζελένσκι: Κλείστε άμεσα τον Nord Stream 2
Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε το “άμεσο κλείσιμο” του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

“Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας”, δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του.

“Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πλήρες κλείσιμο του Nord Stream 2”, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, κατηγορώντας την ότι προετοιμάζει τη συνέχιση “της στρατιωτικής επιθετικότητάς της εναντίον της Ουκρανίας”.

“Έλαβα το αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών να εξετάσω το θέμα της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία», επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Θα το εξετάσω αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου”, πρόσθεσε.

Αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των δύο περιοχών των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και ανακοινώνοντας ότι θα αναπτύξει εκεί στρατό, “η Ρωσία δημιουργεί τις νομικές βάσεις για τη συνέχιση της στρατιωτικής της επιθετικότητας εναντίον του ουκρανικού κράτους”, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Χθες τη νύχτα, ο Πούτιν έδωσε εντολή στον στρατό του να αναπτυχθεί στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, λίγες ώρες αφού αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους. Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

“Σε ό,τι αφορά τον στρατιωτικό νόμο (…) το ζήτημα είναι ξεκάθαρο για εμάς. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος, δεν θα υπάρξει μεγάλος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και δεν θα υπάρξει ευρεία κλιμάκωση από τη Ρωσική Ομοσπονδία”, εκτίμησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ