Ουκρανικό: Ελπίδα αποκλιμάκωσης μετά την εισήγηση Λαβρόφ στον Πούτιν

Ουκρανικό: Ελπίδα αποκλιμάκωσης μετά την εισήγηση Λαβρόφ στον Πούτιν

Να δοθεί «περισσότερος χρόνος στη διπλωματική οδό», ζήτησε ο Σεργκέι Λαβρόφ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εισηγήθηκε τη Δευτέρα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει η Μόσχα τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποσπάσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λαβρόφ ανέφερε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά επισήμανε ότι οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Σε μια ανταλλαγή απόψεων ενώπιον του τηλεοπτικού φακού, ο Πούτιν εμφανίστηκε να ρωτά τον Λαβρόφ εάν υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλεια ή αν απλώς παρασύρεται σε βασανιστικές διαπραγματεύσεις.

Ο Λαβρόφ απάντησε: «Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψουμε ατελείωτες διαπραγματεύσεις για ζητήματα που απαιτούν λύση σήμερα», αλλά ως υπουργός Εξωτερικών, είπε, «πρέπει να πω ότι πάντα υπάρχουν πιθανότητες».

Και πρόσθεσε: «Μου φαίνεται ότι οι δυνατότητές μας απέχουν πολύ από το να εξαντληθούν… Σε αυτό το στάδιο, θα πρότεινα να συνεχίσουμε [σ.σ.: διπλωματικά] και να τις οικοδομήσουμε».

Τα σχόλια του Λαβρόφ φάνηκε να σηματοδοτούν μειωμένες πιθανότητες για μια επικείμενη ρωσική εισβολή, μετά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι έλαβε «μη ικανοποιητικές» απαντήσεις σε επιστολή που έστειλε σε δεκάδες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για το θέμα της «αδιαίρετης ασφάλειας».

«Κανένας από τους συναδέλφους μου υπουργούς δεν ανταποκρίθηκε στο άμεσο μήνυμά μου», δήλωσε. «Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε μια συγκεκριμένη αντίδραση από κάθε χώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ