Μπόρις Τζόνσον: Καταργεί την υποχρεωτική καραντίνα λόγω κορωνοϊού

Μπόρις Τζόνσον: Καταργεί την υποχρεωτική καραντίνα λόγω κορωνοϊού

Η νομική υποχρέωση της καραντίνας των πολιτών της Βρετανίας που θα βρεθούν θετικοί στην COVID-19 θα καταργηθεί

σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σκοπεύει να παρουσιάσει μέσα στον Φεβρουάριο τη στρατηγική της κυβέρνησης για να μάθουν οι Βρετανοί να ζουν με τον κορονοϊό.

Άλλωστε, ο Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη προχωρήσει στην άρση σχεδόν όλων των περιορισμών της COVID-19 στη Βρετανία τον περασμένο Ιούλιο, ενώ τον περασμένο μήνα ήρε και τα μέτρα του ‘Σχεδίου Β’ που είχαν επιβληθεί προσωρινά για να ανακοπεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Ο ίδιος επιθυμεί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να επιτευχθεί η προσπάθεια που έχει στόχο να μάθουν οι Βρετανοί να ζουν με την COVID-19, αντικαθιστώντας με οδηγίες τη νομική υποχρέωση για καραντίνα των πολιτών.

«Πρόθεσή μου είναι να επιστρέψω την πρώτη ημέρα από τη διακοπή των εργασιών (του Κοινοβουλίου) για να παρουσιάσω τη στρατηγική μας προκειμένου να μάθουμε να ζούμε με την COVID», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε βουλευτές.

«Δεδομένου ότι θα συνεχιστούν οι σημερινές ενθαρρυντικές τάσεις στα στοιχεία, εκτίμησή μου είναι ότι θα είμαστε σε θέση να τερματίσουμε τους τελευταίους εσωτερικούς περιορισμούς που απομένουν, συμπεριλαμβανομένης της νομικής υποχρέωσης για αυτοαπομόνωση εάν βρεθείς θετικός, έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα», είπε ο πρωθυπουργός.

Η υποχρέωση αυτή επί του παρόντος αναμένεται να λήξει στις 24 Μαρτίου.

Προειδοποίηση στην ΕΕ για το Brexit
Ο Τζόνσον επανάλαβε επίσης τις προειδοποιήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το Λονδίνο θα προχωρήσει σε αναστολή των μετά το Brexit συνοριακών ελέγχων σε κάποια προϊόντα που μεταφέρονται στη Βόρεια Ιρλανδία εάν το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν επιδείξει «κοινή λογική».

«Πρέπει να τα λύσουμε (τα προβλήματα με το λεγόμενο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας) και καλόπιστα και με κοινή λογική πιστεύω ότι μπορούμε να τα διορθώσουμε», δήλωσε ο Τζόνσον στο Κοινοβούλιο.

«Αλλά εάν οι φίλοι μας δεν επιδείξουν την απαραίτητη κοινή λογική, τότε φυσικά θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 16», δήλωσε, αναφερόμενος σε ρήτρα στη συμφωνία του Brexit που επιτρέπει σε οποιαδήποτε από τις πλευρές να σταματήσουν να εφαρμόζουν τμήματα του πρωτοκόλλου που διέπει το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία εάν υπάρχουν ουσιαστικά πρακτικά ζητήματα ή εκτροπή του εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ