Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση για το Ισραήλ

Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση για το Ισραήλ

Η Τουρκία επιθυμεί να οικοδομήσει καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ αλλά με δικούς της όρους.

Η Άγκυρα δεν θα υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή της για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους προκειμένου να οικοδομήσει στενότερες με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ τον ερχόμενο μήνα.

Οι δύο χώρες απέλασαν τους πρεσβευτές τους το 2018 μετά από μια ρήξη και οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες. Ωστόσο, η Άγκυρα κινείται προς την επιδιόρθωση τεταμένων σχέσεων της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι ο Χέρτζογκ θα επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου, το πρώτο ταξίδι Ισραηλινού ηγέτη εδώ και χρόνια, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συζητήσουν να συνεργαστούν σε ζητήματα ενέργειας.

Η Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, καταδικάζει την κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ και την πολιτική του έναντι των Παλαιστινίων, ενώ το Ισραήλ ζητεί από την Τουρκία να σταματήσει την υποστήριξη της προς την Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι μια πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της Άγκυρας στην εξεύρεση μιας λύσης των δύο κρατών, αλλά η Άγκυρα δεν θα κάνει συμβιβασμούς στη θέση της.

«Οποιοδήποτε βήμα κάνουμε με το Ισραήλ αναφορικά με τις σχέσεις μας, οποιαδήποτε εξομάλυνση, δεν θα είναι εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης, όπως (κάνουν) κάποιες άλλες χώρες» είπε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων χωρών του Κόλπου, σε συμφωνίες που έχουν εξοργίσει την Τουρκία.

«Η θέση μας για αυτό είναι πάντα ξεκάθαρη», πρόσθεσε. «Αυτές οι σχέσεις που εξομαλύνονται λίγο περισσότερο μπορεί να ενισχύσουν σουν τον ρόλο της Τουρκίας και όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών, ως χώρας που θα βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο χώρες, αλλά δεν θα κάνουμε ποτέ πίσω στις βασικές μας αρχές».

Χώρες του Κόλπου που συνήψαν σχέσεις με το Ισραήλ έχουν επιδιώξει να καθησυχάσουν τους Παλαιστίνιους ότι δεν εγκαταλείπουν την επιδίωξη ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, παρά το γεγονός ότι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν καταδικάσει τις συμφωνίες ως προδοσία του σκοπού τους.

Ενώ ο Ερντογάν έχει επικοινωνήσει στο παρελθόν με τον Χέρτζογκ κατά τη διάρκεια των διμερών εντάσεων, η ισραηλινή προεδρία έχει σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Τον Νοέμβριο, ο Τούρκος ηγέτες συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ ηγετών των δύο κρατών εδώ και χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ