Η Πολωνία και χώρες της Βαλτικής στηρίζουν έμπρακτα την Ουκρανία απέναντι στις ρωσικές προκλήσεις

Η Πολωνία και χώρες της Βαλτικής στηρίζουν έμπρακτα την Ουκρανία απέναντι στις ρωσικές προκλήσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία ενώ ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας τάσσεται υπέρ μιας ενιαίας και σκληρής στάσης απέναντι στη Ρωσία.

Αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους θα στείλουν στην Ουκρανία η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής. Συγκεκριμένα, η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Την έμπρακτη στήριξη αυτή ενέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Από την άλλη πλευρά, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν μια σκληρή, ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία, εν όψει των προκλήσεων της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ολοκλήρωσε τις διήμερες συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα σήμερα και η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή της σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Ωστόσο, η Βαρσοβία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η υποστήριξη.

Παράλληλα, οι Δυτικές χώρες φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία αφού έστειλε δυνάμεις στην Ουκρανία το 2014 για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, αλλά τονίζει ότι θα μπορούσε να αναλάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της σε θέματα ασφάλειας.

Μετά τις συνομιλίες στην πόλη Βίλσα στη νότια Πολωνία, ο πρόεδρος Ντούντα εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Βαρσοβίας στο Κίεβο. «Η Πολωνία απορρίπτει την έννοια των σφαιρών επιρροής και υποστηρίζει την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter.

Ταυτόχρονα ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Ντούντα, Γιακούμπ Κουμόχ, δήλωσε στο Reuters μέσω γραπτού μηνύματος ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός δίαυλος για συνεχείς επαφές μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, με περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ προεδρικών εκπροσώπων. «Η ευρωατλαντική κοινότητα έχει καθήκον να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιθετικότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την κλίμακα της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post είπε ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα, εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας»

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ενώ Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο εισβολής είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ