Συνομιλίες Λαβρόφ και Μπλίνκεν στη Γενεύη την Παρασκευή

Συνομιλίες Λαβρόφ και Μπλίνκεν στη Γενεύη την Παρασκευή

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί επίσης την Πέμπτη στο Βερολίνο για συνομιλίες με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για την Ουκρανία

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant γράφει σήμερα Τρίτη, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα έχουν συνομιλίες στη Γενεύη την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, για να συζητήσουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα από τη Δύση.

Η Kommersant, επικαλούμενη δικές της πληροφορίες, αναφέρει ότι οι δύο διπλωμάτες συμφώνησαν για τη συνάντηση αυτή κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα o Μπλίνκεν, που αναμένεται στην Ουκρανία αύριο Τετάρτη, θα έχει συνομιλίες και στο Βερολίνο πριν συναντηθεί με τον Λαβρόφ στη Γενεύη την Παρασκευή.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Λαβρόφ και ο Μπλίνκεν συζήτησαν το ενδεχόμενο να έχουν σύντομα περισσότερες επαφές.

Επίσκεψη στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ουκρανία για να εκφράσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο, σε ένα υπόβαθρο φόβων για εισβολή της Ρωσίας, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, που θα συναντήσει αύριο Τετάρτη στο Κίεβο τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, "θα ενισχύσει τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί επίσης την Πέμπτη στο Βερολίνο για συνομιλίες με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για τον ουκρανικό φάκελο, αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι τέσσερις διατλαντικές δυνάμεις θα ανταλλάξουν απόψεις για "τις κοινές προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί μια περαιτέρω ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της ετοιμότητας συμμάχων και εταίρων να επιβάλουν μαζικές συνέπειες και σοβαρά οικονομικά κόστη στη Ρωσία", είπε ο Νεντ Πράις.

Η περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν "ακολουθεί μια τεράστια διπλωματική επιχείρηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για μια ενιαία προσέγγιση ώστε να απαντήσουμε στην απειλή που θέτει η Ρωσία στην Ουκρανία, και τις κοινές μας προσπάθειες να ενθαρρύνουμε την επιλογή της διπλωματικής οδού και μιας αποκλιμάκωσης, προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ