Γερμανία: Και το CDU στηρίζει την επανεκλογή Σταϊνμάιερ

Γερμανία: Και το CDU στηρίζει την επανεκλογή Σταϊνμάιερ

Την επανεκλογή του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

Ειδικότερα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ και ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσαν πριν από λίγη ώρα την απόφασή τους, ενώ χθες, Τρίτη, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους οι Πράσινοι.

Είχε προηγηθεί η στήριξη από το SPD και το FDP τις προηγούμενες ημέρες. Έτσι θεωρείται πλέον βέβαιο ότι στις 13 Φεβρουαρίου ο 66χρονος Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα ανανεώσει τη θητεία του στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue.

Στη συζήτηση για την πανδημία, η οποία δίχασε τη χώρα με πολλούς τρόπους, «βιώνουμε κοινωνικές φυγόκεντρες δυνάμεις», δήλωσε ο κ. Λάσετ και τόνισε την «ανάγκη για μια αξιόπιστη φωνή του αρχηγού του κράτους, η οποία θα ενώνει τους ανθρώπους και τις διαφορετικές απόψεις». Ο κ. Σταϊνμάιερ «διαθέτει υψηλό επίπεδο πολιτικής αναγνώρισης στο εσωτερικό και εξαιρετικές ικανότητες εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε. Μέχρι σήμερα πάντως τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνουν άλλον υποψήφιο για τη θέση, πιθανότατα μία γυναίκα.

Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση, η οποία αποτελείται από τα 736 μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και άλλους τόσους εκλέκτορες που ορίζονται από τα 16 κρατιδιακά κοινοβούλια, θα ψηφίσει για την εκλογή του Ομοσπονδιακού Προέδρου στις 13 Φεβρουαρίου. Με την στήριξη των πέντε από τα επτά κόμματα της Bundestag, η υποψηφιότητα του κ. Σταϊνμάιερ συγκεντρώνει θεωρητικά 1.222 ψήφους, επί συνόλου 1.472.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ